Η πρώτη απόπειρα επίθεσης με drones στο Κρεμλίνο, στις αρχές του Μαΐου, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Στο τέλος του ίδιου μήνα, η δεύτερη επίθεση με drones στη ρωσική πρωτεύουσα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία και τους πολίτες της Ρωσίας: Ο πόλεμος που ξεκίνησε στην Ουκρανία έφτασε στη Μόσχα.
Είναι γεγονός πως η συγκεκριμένη επίθεση ωχριά μπροστά στους καθημερινούς βομβαρδισμούς του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως για πρώτη φορά ορισμένοι μοσχοβίτες ξύπνησαν υπό τους ήχους εκρήξεων, κάτι που αναμφίβολα ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως αναχαίτισε οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια «τρομοκρατική επίθεση» από την Ουκρανία. Ωστόσο άλλες πηγές και ανεξάρτητα ρωσόφωνα μέσα ανεβάζουν τον αριθμό των drones σε περισσότερα από 20.
Το Κίεβο αρνείται, όπως συνήθως, οποιαδήποτε εμπλοκή. Το ίδιο είχε πράξει και στην απόπειρα επίθεσης στο Κρεμλίνο, ωστόσο πρόσφατα οι New York Times αποκάλυψαν πως οι αμερικανικές υπηρεσίες, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει, εκτιμούν πως η επίθεση ήταν ενορχηστρωμένη από ειδικές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας ή από την υπηρεσία πληροφοριών της.
Οι επιθέσεις στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν γίνει πλέον συνήθεια, όμως η επίθεση στη Μόσχα, κατά την οποία επλήγησαν και κτίρια, αποτελεί μια στιγμή ορόσημο στον πόλεμο: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναλυτές σημειώνουν πως σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σηματοδοτεί το τέλος του εφησυχασμού των Ρώσων, που μέχρι σήμερα αποδέχονταν τον πόλεμο ως μια κατάσταση που δεν απειλεί τους ίδιους. «Δεν πρόκειται τόσο για ένα χτύπημα στη Μόσχα, όσο για ένα χτύπημα στο μυαλό των Ρώσων», σχολιάζει εύστοχα στο Politico ο αναλυτής Ντμίτρι Ορέσκιν.
Ταυτόχρονα όμως η επίθεση δίνει και μια ώθηση σε όσους χτυπούν τα «τύμπανα του πολέμου», ζητώντας την κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Άμεσα ξεκίνησε και ο έλεγχος των πληροφοριών στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για το περιστατικό, με τη γενική εισαγγελία να προειδοποιεί με διώξεις για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» και φυλάκιση έως τριών ετών όσους δημοσιεύουν ισχυρισμούς που αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή.
Η επιχείρηση τράβηξε και τα βλέμματα της ρωσικής ελίτ, καθώς τα drones έφτασαν κοντά σε πλούσιες συνοικίες της δυτικής Μόσχας. Ένα από αυτά συνετρίβη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την κατοικία του Πούτιν στο Novo-Ogaryovo.
Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο για μια επίθεση που είχε ως στόχο το ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ επίσημα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για «τρομοκρατική επίθεση» που «στόχευε αποκλειστικά στον άμαχο πληθυσμό με σκοπό να προκαλέσει πανικό».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων της Μόσχας». «Δεν υπήρξαν θύματα, υπήρξαν μόνο μικρές ζημιές σε δύο κτίρια», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μόσχας, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει ήδη στα σπίτια τους.
Οι εικόνες από τις ζημίες που προκλήθηκαν μαρτυρούν πως τα drones καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν για την επιχείρηση είχαν πολύ μικρότερο φορτίο εκρηκτικών από τα αντίστοιχα drones που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις επιθέσεις στο Κίεβο. Αυτό υποδηλώνει είτε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια τόσο καταστροφική επίθεση σε ρωσικό έδαφος, είτε ότι επέλεξε να μην το κάνει.
Εξάλλου οι ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει σαφείς προειδοποιήσεις – εν είδει απαγόρευσης – στο Κίεβο πως τα χτυπήματα θα πρέπει να περιορίζονται εντός της ουκρανικής επικράτειας. Ο λόγος ήταν και παραμένει ο φόβος της ρωσικής αντίδρασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου.
Είναι ενδεικτικό πως ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της συζήτησης για την χορήγηση F-16 στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως έλαβε τη δέσμευση από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος. Σχετικά με την τελευταία επίθεση στη Μόσχα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τόνισε πως η Ουάσιγκτον συλλέγει πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει χτυπήματα εντός της Ρωσίας.
Πάντως – ακόμη και εάν το Κίεβο απορρίπτει επισήμως κάθε εμπλοκή – φαίνεται πως υπάρχει πλέον μια σαφής προσπάθεια να υπάρξουν πλήγματα με drones βαθιά μέσα στη Ρωσία. Τα εν λόγω χτυπήματα φαίνεται πως δεν συνδέονται με τα σχέδια για μια ουκρανική αντεπίθεση. Δεν στοχεύουν σε υποδομές ή σε αποθήκες υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν να πλήξουν τη ψυχολογία των Ρώσων. Φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να ηχήσουν οι «σειρήνες του πολέμου» στη Μόσχα και να καταδείξουν τη δυνατότητα των Ουκρανών να παρακάμπτουν τη ρωσική αεράμυνα, χτυπώντας στην καρδιά του αντιπάλου.