Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί σήμερα στη Βαρσοβία με την ομάδα εννέα ηγετών χωρών μελών του NATO της ανατολικής Ευρώπης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας, για να τους διαβεβαιώσει για την «ακλόνητη» υποστήριξη της Ουάσινγκτον απέναντι στη Μόσχα, την επομένη της πολεμοχαρούς ομιλίας του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Μπάιντεν «θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου (B9), ομάδας συμμάχων του NATO της ανατολικής μας πτέρυγας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να επαναλάβει την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ασφάλεια της Συμμαχίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Η ένδειξη αυτή υποστήριξης των ΗΠΑ κατά τη συνάντηση που θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας έχει στόχο να καθησυχάσει τις εννέα χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), των οποίων κοινό σημείο είναι ότι ήταν πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας και τώρα βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του NATO.
Η συνάντηση αυτή γίνεται την επομένη ομιλίας του Ρώσου προέδρου, ο οποίος σημείωσε ότι θα συνεχίσει «μεθοδικά» την επίθεση που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο στην Ουκρανία και ανακοίνωσε την απόσυρση της Ρωσίας από την ρωσοαμερικανική συνθήκη New Start για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ξυπνώντας μνήμες από τις χειρότερες ώρες του Ψυχρού Πολέμου.
Οι Δυτικοί θέλουν «να τελειώνουν μαζί μας μια για πάντα» σημείωσε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους της ότι φέρουν «την ευθύνη της τροφοδότησης της ουκρανικής σύγκρουσης και των θυμάτων της».
Ο Μπάιντεν του απάντησε κατά την ομιλία που εκφώνησε την ίδια μέρα στη Βαρσοβία, ότι «η Δύση δεν συνωμοτεί για να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε ο Πούτιν». «Δεν είναι εχθρός τα εκατομμύρια των Ρώσων πολιτών που θέλουν μόνον να ζήσουν εν ειρήνη με τους γείτονές τους» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος την προηγουμένη είχε επισκεφθεί αιφνιδίως το Κίεβο όπου δεσμεύτηκε για την παροχή όπλων στους Ουκρανούς, υπογράμμισε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία «δεν θα εξασθενήσει».
«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία, ποτέ» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος παράλληλα στην «σιδηρά θέληση της Αμερικής».
«Το NATO δεν θα διαιρεθεί και εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε» διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται σήμερα το βράδυ να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.
Ο Πούτιν προκάλεσε χθες αντιδράσεις ανακοινώνοντας την αποχώρηση της Ρωσίας από την συνθήκη New Start για τον πυρηνικό αφοπλισμό και δηλώνοντας επίσης έτοιμος για επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών.
Η ανακοίνωση αυτή μετριάστηκε λίγο αργότερα από το υπουργείο Εξωτερικών του, το οποίο διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι «η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει υπεύθυνη προσέγγιση και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της ισχύος της συνθήκης να σέβεται αυστηρά τα ποσοτικά όρια στα επιθετικά στρατηγικά όπλα».
Η συνθήκη αυτή, η οποία, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπεγράφη το 2010, είναι η τελευταία διμερής συμφωνία του είδους που συνέδεε τους Ρώσους και τους Αμερικανούς και αποσκοπεί στον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων. Η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου ότι αναστέλλει τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Ο Πούτιν κάλεσε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις να είναι «έτοιμες να πραγματοποιήσουν δοκιμές πυρηνικών όπλων» στην περίπτωση που οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα το κάνουν.
Ένας κόσμος χωρίς έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών είναι «πολύ πιο επικίνδυνος» δήλωσε στη συνέχεια ο Στέφαν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κτίρια στην Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 6 αμάχων, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.