Λιγότερες εκτελέσεις καταγράφηκαν φέτος στις ΗΠΑ, εν μέρει επειδή υπάρχει έλλειψη του φαρμάκου που χρησιμοποιείται στις θανατηφόρες ενέσεις και επειδή οι εκτελέσεις κοστίζουν πολύ σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι εκτελέσεις μειώθηκαν φέτος κατά 12%, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή και ο αριθμός των θανατικών ποινών που επιβλήθηκε κατά το ίδιο διάστημα πλησιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η εσχάτη των ποινών επανήλθε, το 1976.

Το Τέξας προηγείται στις εκτελέσεις με 17 από τις συνολικά 46 που εφαρμόστηκαν αυτή τη χρονιά στις ΗΠΑ και από 52 που ήταν το 2009.

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες από μισές από τις εκτελέσεις σε σχέση με το 1999.

Ένας παράγοντας για τη μείωση ή την καθυστέρηση των εκτελέσεων είναι η δυσκολία προμήθειας νατριούχου θειοπεντάλης, μίας από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση.

Οι εκτελέσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν σε πέντε πολιτείες εξαιτίας της έλλειψης του φαρμάκου.

Η Αριζόνα εισήγαγε ποσότητα από τη Βρετανία, όπου έχει καταργηθεί η θανατική ποινή, αλλά το Λονδίνο τώρα επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή του φαρμάκου.

Από το 1976 έχουν πραγματοποιηθεί 1.234 εκτελέσεις στις ΗΠΑ, σχεδόν οι μισές από αυτές στο Τέξας και την Βιρτζίνια.