Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει εφάπαξ το ποσό των 496 ευρώ για ένα χρόνο σε όσους πολίτες της Τουρκίας έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ πρόκειται να καλύψει και το ενοίκιο για το ίδιο χρονικό διάστημα, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα και όχι σε σκηνή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας από την επαρχία Αντιγιαμάν, είπε ότι «αντιμετωπίζουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία μας. Μέχρι στιγμής, 10 επαρχίες έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι μέσα σε ένα χρόνο θα ξαναχτίσουμε τα κατεστραμμένα κτίρια και θα τα παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες τους. Ακόμα, θα δώσουμε 10 χιλιάδες λίρες (σ.σ 496 ευρώ) σε καθέναν», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι στην Τουρκία έχουν ξεσπάσει σοβαρές αντιδράσεις για τόσο για την έλλειψη αντισεισμικών έργων, όσο και για τη στάση του κράτους. Συγκεκριμένα, από το 1999 είχε θεσπιστεί φόρος σεισμού, με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για να δημιουργηθούν αντισεισμικά έργα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σε 20 χρόνια συγκεντρώθηκαν περίπου 4,3 δισεκατομμύρια, όμως το τουρκικό κράτος δεν έχει ανακοινώσει τι απέγινε και πώς αξιοποιήθηκε αυτό το ποσό.