Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξαναείπε χθες Τετάρτη πως «έχει την πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2024, όμως θα το επιβεβαιώσει «στις αρχές της επόμενης χρονιάς». «Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος», είπε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών που βγήκε μεγάλος νικητής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν κατάφερε να πετύχει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε τέτοια αναμέτρηση εδώ και 20 χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκινά περιοδεία μίας εβδομάδας στην Αίγυπτο και την Ασία, στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει με εταίρους των ΗΠΑ κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), όπου θα παραστεί στις 11 Νοεμβρίου, σε μια σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) και στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Καμπότζη στις 12 και 13 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια στην ετήσια σύνοδο της G20, των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, στην Ινδονησία από τις 14 ως τις 16 Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του στη G20, όπου ελπίζει να συζητήσει τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, να πείσει τους εταίρους των ΗΠΑ να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και να συζητήσει τρόπους περιορισμού της Βόρειας Κορέας μετά την πραγματοποίηση από την Πιόνγκγιανγκ πολλών πυραυλικών δοκιμών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα θέματα, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αντιμετώπιση της Κίνας
Ο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι στόχος του είναι να κατανοήσει καλύτερα τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες του Σι, στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί. Επίσης θα αναφερθεί στο ζήτημα της Ταϊβάν.
Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσδιορίσουν «ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», να κατανοήσει τι θεωρεί ο Σι ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Κίνας, να συζητήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και να «καθορίσουμε αν συγκρούονται μεταξύ τους».
«Το μεγάλο ερώτημα είναι (…) αν οι δύο ηγέτες θα εμφανιστούν με μια κάπως πιο συμφιλιωτική στάση ή πιο δύσπιστοι σχολίασε ο Μάθιου Γκούντμαν του Center for Strategic & International Studies.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ινδίας- Ειρηνικού, τη διατήρηση της διεθνούς τάξης στη Νότια Σινική Θάλασσα και θα συζητήσει για το εμπόριο και τη σχέση της Κίνας με τις χώρες της περιοχής.
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι οξυμένη λόγω της Ταϊβάν, μετά και την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί τον Αύγουστο.
Απομόνωση της Ρωσίας
Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσει τους πόρους με τους οποίους η Ρωσία χρηματοδοτεί την εισβολή της στην Ουκρανία και σκοπεύει να εμφανιστεί «αμετανόητος» στη στήριξή του προς το Κίεβο. Στη σύνοδο της G20 θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του πολέμου στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.
Σήμερα ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι τυχόν εδαφικοί συμβιβασμοί μεταξύ των δύο χωρών εξαρτώνται από το Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει διαδικτυακά, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδονησίας, που φιλοξενεί τη G20. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρόσκληση της Τζακάρτα.
Περιορισμός της Βόρειας Κορέας
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα αλλά και με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ-γελ στη διάρκεια της συνόδου της ASEAN, με τους οποίους θα συζητήσει τρόπους για να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Οι τρεις ηγέτες θα αναφερθούν στο «παράνομο πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής και βαλλιστικών πυραύλων» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Κλιματική αλλαγή
Στην ομιλία του αύριο, 11 Νοεμβρίου, στην COP27 στην Αίγυπτο, ο Μπάιντεν αναμένεται να υπενθυμίσει στις 196 χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σημείωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει σε διμερείς συναντήσεις τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τις αναπτυσσόμενες χώρες για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου και να απομακρυνθούν από τον άνθρακα.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Μπάιντεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και «τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχουν σημαντική θέση στις συζητήσεις τους», σημείωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ έχουν «εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους» για τον φυλακισμένο ακτιβιστή Αλάα Άμπντελ Φάταχ, καθώς η υγεία του επιδεινώνεται έπειτα από περισσότερες από 200 ημέρες απεργίας πείνας. Την Κυριακή ξεκίνησε και απεργία δίψας.
Ο Μπάιντεν θα «εξακολουθήσει να καλεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και να προχωρήσει σε νομικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».