Χωρίς να δώσει πληροφορίες για τους λόγους η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, σε μια χρονική περίοδο μεγάλης έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο στρατηγός Χουάνγκ Εουϊ – Ντον εμπλέκεται σε υπόθεση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η παραίτηση του στρατηγού Χουάνγκ έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η παραίτηση του 56χρονου αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιούνιο, φέρεται να έχει σχέση με μια υπόθεση εξασφάλισης υπεραξίας σε μια επένδυση στην αγορά ακινήτων. Ο Χουάνγκ φέρεται να είχε πληροφορηθεί εκ των προτέρων από αξιωματούχους ότι θα υπήρχε χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών αγοραπωλησίας ενός κτιρίου στη Σεούλ.

Η αποχώρηση του στρατηγού Χουάνγκ σημειώνεται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες έχουν επιδεινωθεί μετά τον βομβαρδισμό στις 23 Νοεμβρίου νοτιοκορεατικού νησιού από τη Βόρεια Κορέα. Η παραίτηση του στρατηγού συνιστά επίσης ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον νοτιοκορεατικό στρατό, ο οποίος επικρίθηκε για την αδυναμία με την οποία αντέδρασε στην ενέργεια της Βόρειας Κορέας να βομβαρδίσει το νησί. Οι βορειοκορεατικές οβίδες προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Ο υπουργός Άμυνας Κιμ Τάε Γιούνγκ παραιτήθηκε δύο ημέρες μετά τον βομβαρδισμό αυτό, που ήταν ο πρώτος από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

Η ένταση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία μετά την αποκάλυψη προγράμματος της Πιονγιάνγκ για εμπλουτισμό ουρανίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις βιομηχανικές δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου της Βόρειας Κορέας και ζήτησε την επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.