Το κοινοβούλιο της Λιβύης απορρίπτει τη συμφωνία που υπέγραψε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αφορά τους υδρογονάνθρακες.
Η Βουλή της Λιβύης, σύμφωνα με το The Libya Update, αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και πως καταπατά τις διεθνείς συμφωνίες.
«Το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ύποπτη συμφωνία» λέει ο υπουργός Πετρελαίου
Ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ανέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας τα καθήκοντά του για «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».
Τι προβλέπεται στο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου παραχώρησε επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών και τόνισε:
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τη φερόμενη ως κυοφορούμενη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
Νωρίτερα, από την πλευρά της Ελλάδας, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως παρακολουθείται στενά η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και σημείωναν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.