Σύμφωνα με τηλεγράφημα διπλωματών των ΗΠΑ που δόθηκε στην δημοσιότητα από το WikiLeaks χθες, οι ρωσικές αρχές παρακολουθούσαν τους υπόπτους για την δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του πρώην πράκτορα της Ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο Λονδίνο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά έλαβαν από τη Βρετανία διαβεβαίωση ότι το θέμα βρισκόταν υπό έλεγχο

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πράκτορας της KGB και της διαδόχου της FSB, Λιτβινένκο, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στη Βρετανία δηλητηριάστηκε το Νοέμβριο του 2006 με τη χρήση του εξαιρετικά τοξικού πολώνιου-210, ενός σπάνιου ραδιενεργού ισοτόπου. Συνεργάτες του επέρριψαν την ευθύνη για το θάνατό του σε πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ το ζήτημα απασχόλησε δεκάδες τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών.

Ο θάνατός του είχε οδηγήσει τις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, με το Λονδίνο να απαιτεί από την Μόσχα να εκδώσει στη Βρετανία τον πρώην πράκτορα της KGB Αντρέι Λουγκοβόι προκειμένου να δικαστεί για φόνο, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.
Το τηλεγράφημα, με ημερομηνία 26η Δεκεμβρίου 2006, καταγράφει λεπτομερειακά όσα συζητήθηκαν σε δείπνο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι ανάμεσα στο ρώσο ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο Ανατόλι Σαφόνοφ και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Χένρι Κράμπτον.

Σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν στο δείπνο, μιλώντας για την ανάγκη διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ο Σαφόνοφ επισήμανε τα πρόσφατα γεγονότα στο Λονδίνο (συγκεκριμένα την δολοφονία πρώην Ρώσου κατασκόπου) που δηλώνουν ότι εξακολουθεί να είναι μεγάλη η απειλή. Αυτό άφηνε να εννοηθεί ότι η FOR (συντομογραφία για τη ρωσική ομοσπονδία) δεν αναμίχθηκε στο φόνο, αν και ο Σαφόνοφ δεν προσέφερε περαιτέρω εξηγήσεις, αναφέρει σχόλιο που προστέθηκε από το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ.

«Ο Σαφόνοφ ισχυρίστηκε ότι οι Ρωσικές αρχές στο Λονδίνο γνώριζαν και παρακολουθούσαν άτομα που μετακινούσαν ραδιενεργές ουσίες στην πόλη αλλά τους ειπώθηκε από τους Βρετανούς ότι το θέμα ήταν υπό έλεγχο πριν την δηλητηρίαση.