Στην Ιαπωνία, οι αρχές προκήρυξαν έναν εθνικό διαγωνισμό online που στόχο έχει την ενθάρρυνση κυρίως των ενηλίκων ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ.
Η αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες αυτού του ηλικιακού γκρουπ στην Ιαπωνία που απ’ ότι φαίνεται δεν προτιμά τα αλκοολούχα ποτά έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση των φορολογικών εσόδων από τέτοια είδη.
Πιο συγκεκριμένα οι νεότερες γενιές στην Ιαπωνία πίνουν λιγότερο αλκοόλ από τους γονείς τους, επηρεάζοντας την παραγωγή και μειώνοντας τα κρατικά έσοδα από φόρους σε ποτά όπως το σάκε (ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από ζύμωση ρυζιού), αναφέρει το BBC.
Η Εθνική Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (NTA) ξεκίνησε μια εκστρατεία, με την ονομασία «Sake viva», ζητώντας από τα άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 39 ετών να υποβάλουν προτάσεις για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της δημοτικότητας των αλκοολούχων ποτών στη γενιά τους, των οποίων η ζήτηση έχει μειωθεί λόγω αλλαγής τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και μεταξύ των νέων.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος διαρκεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου, ζητά «νέα προϊόντα και σχέδια» καθώς και τρόπους προώθησης της κατανάλωσης αλκοόλ στο σπίτι και οι καλύτερες προτάσεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τη βοήθεια ειδικών, πριν παρουσιαστούν οι τελικές λύσεις τον Νοέμβριο.
Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν μεθόδους πωλήσεων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το NTA ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην Ιαπωνία μειώθηκε από 100 λίτρα κατά μέσο όρο ανά άτομο ετησίως το 1995 σε 75 λίτρα το 2020.
Η μείωση των πωλήσεων αλκοόλ έπληξε τον ιαπωνικό προϋπολογισμό και αύξησε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι φόροι για το αλκοόλ αντιπροσώπευαν το 1,7% των φορολογικών εσόδων της Ιαπωνίας το 2020, το 3% το 2011 και το 5% το 1980.