«Μια μαύρη ημέρα για την Αμερική»: από το Λος Άντζελες ως τη Νέα Υόρκη οι δημοκρατικές πολιτείες είναι αγανακτισμένες από τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επιτρέπει στους πολίτες να κυκλοφορούν έχοντας πάνω τους κρυμμένα όπλα.
Ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, της πιο πολυπληθούς πολιτείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την απόφαση «μια επονείδιστη και επικίνδυνη»: μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ενδέχεται «να ενθαρρύνει ένα ακραίο ιδεολογικό πρόγραμμα» περιορίζοντας «το δικαίωμα των πολιτειών να προστατεύουν τους πολίτες τους (που κινδυνεύουν) να σκοτωθούν στον δρόμο, στο σχολείο, στην εκκλησία» έγραψε στο Twitter.
Ο Νιούσομ αναμένεται να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της Καλιφόρνιας για τα πυροβόλα όπλα. Ήδη ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει «την επόμενη εβδομάδα 16 νέα νομοσχέδια για την ασφάλεια, ένα από τα οποία θα επιτρέπει στους πολίτες να προσφεύγουν κατά των κατασκευαστών και των πωλητών πυροβόλων όπλων».
Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Κάθριν Χόκουλ, ήταν η πρώτη που αντέδρασε χθες Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου «σκανδαλώδη». «Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτρια. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα» πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακύρωσε χθες ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή, επικυρώνοντας εν παρόδω το δικαίωμα των Αμερικανών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους.
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.
«Γάτα και ποντίκι μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών»
Εκτός από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, δύο πολιτείες που κυβερνούν Δημοκρατικοί, οι λεγόμενες «φιλελεύθερες» πολιτείες του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, του Νιου Τζέρσι, της Χαβάης και της περιοχής της Κολούμπια – η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον– απαιτούν άδεια για οπλοκατοχή.
Στην Καλιφόρνια, τις άδειες οπλοκατοχής δίνουν οι σερίφηδες και τα τοπικά αστυνομικά τμήματα των κομητειών αφού εξετάσουν αν ο αιτών είναι ψυχικά υγιής και έχει λόγο να αποκτήσει άδεια οπλοκατοχής. Παράλληλα επιβάλουν σε όποιον επιθυμεί να έχει όπλο να περάσει από εκπαίδευση.
Αυτό σημαίνει ότι στην Καλιφόρνια είναι πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς άδεια οπλοκατοχής σε μια επαρχιακή ρεπουμπλικανική κομητεία απ’ ό,τι στο Σαν Φρανσίσκο.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ακυρώνει άμεσα τις πιο αυστηρές τοπικές νομοθεσίες για την οπλοκατοχή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη.
«Θα ξεκινήσει ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι το οποίο θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε» μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών, προέβλεψε ο Τζέφρι Φαγκάν, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Αρκετές πολιτείες προειδοποιούν για νέους νόμους για τα πυροβόλα όπλα
Η Κίσαντ Σίγουελ, επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος για την αντιμετώπιση της οπλοκατοχής, το οποίο κατήρτισε ο δήμαρχος της πόλης Έρικ Άνταμς, ήδη προειδοποίησε ότι όποιος «φέρει παράνομα όπλο στη Νέα Υόρκη, θα συλλαμβάνεται».
Και ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ δεσμεύθηκε ότι θα υιοθετηθεί «νέα νομοθεσία για τα πυροβόλα όπλα με τα πιο αυστηρά μέτρα που γίνεται, ώστε να αντισταθμιστούν οι βλάβες που επήλθαν σήμερα».
Οι αρχές του Μέριλαντ επίσης προειδοποίησαν δια στόματος του γενικού εισαγγελέα Μπράιαν Φροχ ότι οι πολύ περιοριστικοί νόμοι της πολιτείας για τα πυροβόλα όπλα «έφεραν μείωση της βίας». Ο Φροχ δεσμεύθηκε «να εξακολουθήσω να μάχομαι για να προστατεύσω την ασφάλεια των πολιτών του Μέριλαντ».
Αντίστοιχα στη Μασαχουσέτη η γενική εισαγγελέας Μόιρα Χίλι υπογράμμισε ότι η πολιτεία «έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από πυροβόλα όπλα στη χώρα διότι γνωρίζουμε ότι οι αυστηροί νόμοι σώζουν ζωές».
Σχεδόν 400 εκατομμύρια όπλα κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ το 2017, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 120 όπλα ανά 100 ανθρώπους, σύμφωνα με το Small Arms Survey. Το 2020 περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα, περιλαμβανομένων των αυτοκτονιών, ανέφερε το Gun Violence Archive.
Η γερουσία των ΗΠΑ υιοθέτησε χθες ένα νομοσχέδιο το οποίο στηρίζουν γερουσιαστές και των δύο κομμάτων και το οποίο προβλέπει περιορισμούς στην πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα και ένα σχέδιο χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην ψυχική υγεία και την ασφάλεια των σχολείων.
Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε με 65 ψήφους – από τις οποίες οι 11 ήταν Ρεπουμπλικάνων, έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.