Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται τρεις επαρχίες του Ισημερινού, ανάμεσά τους κι αυτή που βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας, Γκιγιέρμο Λάσο, λόγω των βίαιων επεισοδίων πυ έχουν ξεσπάσει λόγω των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.
«Έχω δεσμευτεί να υπερασπιστώ την πρωτεύουσά μας και τη χώρα. Αυτό με υποχρεώνει να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πιτσίντσα (σ.σ. η επαρχία όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα Κίτο), στην Ιμπαμπούρα και στην Κοτοπάξι από τα μεσάνυχτα» (τοπική ώρα· στις 08:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Το μέτρο επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή της τάξης, να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν τη Δευτέρα. Σε αυτές πρωτοστατεί η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η μεγαλύτερη οργάνωση ιθαγενών λαών της χώρας, που ζητεί από την κυβέρνηση μείωση των τιμών των καυσίμων, διατίμηση των αγροτικών προϊόντων, επαναδιαπραγμάτευση των χρεών 4 εκατ. οικογενειών αγροτών στις τράπεζες, μεταξύ άλλων.
Από την αρχή της εβδομάδας, η πρόσβαση στις δύο βασικές αγορές στην πρωτεύουσα Κίτο έχει αποκλειστεί, ενώ κλειστοί είναι επίσης οδικοί άξονες σε 15 από τις 24 επαρχίες της χώρας.
Το υπουργείο Παραγωγής υπολογίζει ότι οι αποκλεισμοί προκάλεσαν ζημίες ύψους 50 εκατ. δολαρίων.
Αυτόχθονες είναι περίπου 1 εκατ. από τους 17,7 εκατ. κατοίκους του Ισημερινού.
Η CONAIE πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις του 2019, που είχαν σημαδευτεί από βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς, ενώ συμμετείχε επίσης στους ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005.
Νωρίτερα χθες Παρασκευή, ο πρόεδρος Λάσο δέχθηκε ολιγομελή αντιπροσωπεία κάποιων οργανώσεων αυτοχθόνων –πλην CONAIE–, για να προσπαθήσει να τερματίσει την κρίση. Στα επεισόδια έχουν αναφερθεί 43 τραυματισμοί μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ενώ έχουν γίνει 37 συλλήψεις.
Ο συντηρητικός κ. Λάσο, στην εξουσία έναν χρόνο, ανακοίνωσε επίσης χθες την αύξηση από τα 50 στα 55 δολάρια επιδόματος για να «βελτιωθεί η κατάσταση» των φτωχότερων οικογενειών, καθώς και βοηθήματα στους αγρότες.
Ο Λεωνίδας Ίσα, ηγέτης της CONAIE, απορρίπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση ωσότου δεχθεί να συζητήσει τον κατάλογο των αιτημάτων της. Ο κ. Ίσα επιχειρηματολόγησε πως εφαρμόζεται υπερβολικά «αυστηρά» στη χώρα το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κάτι που επιδεινώνει, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, τον αντίκτυπο της ανόδου των τιμών βασικών προϊόντων για το φτωχότερο μέρος του πληθυσμού, που είχε ήδη δοκιμαστεί σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Η συμφωνία που είχε κλείσει το Κίτο με το ΔΝΤ τυπικά ολοκληρώνεται φέτος. Στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης ύψους 6,5 δισεκ. δολαρίων, προβλέπονταν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ιδίως αυξήσεις φόρων, κατάργηση επιδοτήσεων κ.ά..
Η χώρα πρέπει να πάρει δικό της δρόμο και όχι αυτόν που της υποδεικνύει το ΔΝΤ, έκρινε ο ηγέτης των αυτοχθόνων. «Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο να παρουσιάζει θετικούς αριθμούς», τόνισε ο κ. Ίσα, ενώ οφείλει να κατανοήσει ότι «αυτή η κρίση πλήττει τους πάντες». Επέμεινε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ωσότου ο κ. Λάσο ανταποκριθεί στα αιτήματα της CONAIE.