Η ιταλική Γερουσία υιοθέτησε, σήμερα, έναν κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011 αποφεύγοντας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παρατηρητές, να «ασχοληθεί» με το θέμα της αποχώρησης του Τζιανφράνκο Φίνι και των βουλευτών του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θέμα αυτό θα κριθεί την 14η Δεκεμβρίου κατά την ψηφοφορία επί μιας «πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».

«Ο νόμος σταθερότητας» υπερψηφίστηκε από τους γερουσιαστές του «Λαού της Ελευθερίας» του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τους συνάδελφούς τους της «Λέγκας του Βορρά» του Φίνι, και του κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», ενώ η αντιπολίτευση καταψήφισε. Συνολικά υπερψήφισαν 161 γερουσιαστές, ενώ 127 καταψήφισαν και πέντε απείχαν.

Διατηρήθηκαν, παρά ταύτα, μισθολογικά προνόμια για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όπως και τα αυξημένα επιδόματα για την ανεργία, με πίεση που έγινε τελευταία από το κόμμα του Φίνι, ενώ παραχωρήθηκαν–σε αντιστάθμισμα εσόδων–αρκετές συχνότητες για ψηφιακή τηλεόραση.

Όσον αφορά τους φόρους εισοδήματος φιλανθρωπικών οργανώσεων «το πέντε τοις χιλίοις», μειώθηκαν περαιτέρω, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πάντως ότι τα ελλείποντα έσοδα θα βρεθούν σε εφαρμογή ενός νόμου, που θα φέρει προς ψήφιση σύντομα.

Το κόμμα του Φίνι διαβεβαίωσε ηχηρά ότι θα επιδείξει «υπευθυνότητα» υπερψηφίζοντας και στα δύο νομοθετικά σώματα τον προϋπολογισμό, την ώρα που μαίνεται στην ευρωζώνη ο φόβος διάδοσης της περίφημης κρίσης του χρέους κι οι προβλέψεις των χρηματαγορών είναι οπωσδήποτε απρόβλεπτες.