Εβδομήντα και πλέον βρετανικές επιχειρήσεις που απασχολούν παραπάνω από 3.300 εργαζομένους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της 4ήμερης εργασίας που κάνει τα πρώτα του βήματα στη χώρα. Συμπεριλαμβάνονται από τοπικά καταστήματα, μικρομεσαίες εταιρίες καθώς και μεγάλα οικονομικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες και διοργανώνεται με πρωτοβουλία της εταιρίας «4 Day Week Global» από κοινού με το thinktank Autonomy καθώς και άλλους φορείες όπως τα διάσημα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Ο «πιλότος» βασίζεται στις αρχές 100-80-100, δηλαδή 100% απολαβές με εργασία στο 80% του χρόνου, αλλά με στόχο να παραμείνει η παραγωγικότητα στο 100%.
Ο Τζο Ο’ Κόνορ, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ 4 Day Week Global είπε στην Guardian: «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι το νέο όριο για τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα της ζωής και ότι το μειωμένο ωράριο είναι το όχημα για να τους δώσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Ορισμένες από τις εταιρείες που συμμετέχουν παρέχουν εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο εργασίας, στέγαση, περιποίηση δέρματος, κατασκευαστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρόσληψης, τρόφιμα και ποτά και ψηφιακό μάρκετινγκ.
Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με τους συμμετέχοντες οργανισμούς προκειμένου να μετρήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο ωράριο στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και στη ψυχολογία των εργαζομένων, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη φυλετική ισότητα.
Εκτός από τη Βρετανια δοκιμαστικά μοντέλα τετραήμερης εργασίας με κυβερνητική στήριξη πρόκειται να ξεκινήσουν επίσης φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.
Πέρυσι, η Ισλανδία δημοσίευσε τα αποτελέσματα από την πολύχρονη δοκιμή μιας «μικρότερης εβδομάδας εργασίας» και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κατέληξαν πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Το 2019, η Microsoft Japan δοκίμασε τετραήμερη εβδομάδα και διαπίστωσε ότι αύξησε την παραγωγικότητα κατά σχεδόν 40%.