Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραπονέθηκε στο νυχτερινό του διάγγελμα για τις διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην καθυστέρηση να επιτευχθεί συμφωνία για το νέο, 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί επιτρέπεται σε ορισμένα κράτη – μέλη να μπλοκάρουν το σχέδιο.
«Πόσες ακόμη εβδομάδες θα χρειαστούν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων;», είπε ο Ζελένσκι και υπογράμμισε πως η Ρωσία λαμβάνει ένα δισ. ευρώ καθημερινά.
«Φυσικά, είμαι ευγνώμων σε όλους τους φίλους μας που υποστηρίζουν τις νέες κυρώσεις, αλλά όλοι εκείνοι που μπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις από αντλούν την δύναμή τους; Γιατί τους επιτρέπεται να έχουν τέτοια ισχύ;», συνέχισε.
Επανέλαβε την ανάγκη για να αποκλειστεί το ρωσικό τραπεζικό σύστημα «προκειμένου να μην μπορούν να χρηματοδοτούν άλλο αυτόν τον πόλεμο», ενώ άφησε αιχμές και για την καθυστέρηση στην παράδοση των όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Βερολίνο υπάρχει αισιοδοξία πως νέες συζητήσεις γύρω από τις κυρώσεις θα γίνουν σύντομα, αλλά το ζήτημα δεν αναμένεται να βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος.
«Με το να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία κυριολεκτικά θα σώσουμε ζωές. Κάθε μέρα καθυστέρησης, αδυναμίας και διαμαχών ή προτάσεων που θα κατευνάσουν τον επιτιθέμενο, περνάει σε βάρος του θύματος κι αυτό απλά σημαίνει περισσότεροι νεκροί Ουκρανοί», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Πλέον, «δύο πράγματα μπορούν να ειπωθούν με απόλυτη σιγουριά», ανέφερε ο Ζελένσκι «η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος και θα παραμείνει τέτοιο. Κανείς δεν θα μας διασπάσει. Το μόνο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για την ελευθερία μας και ποιο θα είναι το τίμημα για τη Ρωσία και για τον πόλεμο εναντίον μας. Το άλλο είναι πως όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η Ουκρανία είχε ακουστεί νωρίτερα».
«Γενοκτονία» στο Ντονμπάς
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι διαπράττει «γενοκτονία» στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.
«Η επίθεση σε εξέλιξη των δυνάμεων κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια ακατοίκητη», είπε. Υπογράμμισε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βαλθεί να μετατρέψουν «σε στάχτες» πολλές πόλεις της περιφέρειας.
Η Ρωσία επιδίδεται σε «εκτοπισμούς» και «μαζικές δολοφονίες αμάχων» στο Ντονμπάς, συνέχισε ο Ζελένσκι, για τον οποίο «όλα αυτά είναι προφανώς πολιτική γενοκτονίας που διαπράττεται από τη Ρωσία».
Οι κατηγορίες που εξακόντισε ο κ. Ζελένσκι αντικατοπτρίζουν αυτές της Ρωσίας, η οποία δικαιολόγησε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου επικαλούμενη την ανάγκη να αποτρέψει τη «γενοκτονία» που διέπραττε κατ’ αυτή η Ουκρανία με στόχο τον ρωσόφωνο πληθυσμό του Ντονμπάς.
Τον Απρίλιο, το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που χαρακτηρίζει «γενοκτονία» τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στη χώρα και καλεί όλες τις χώρες του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει επίσης χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.