Πετούν τις μάσκες οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία καθώς από σήμερα, Δευτέρα (16/5) παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά του κορονοϊού.
Με την άρση της υποχρέωσης αυτής να σηματοδοτεί την άρση του τελευταίου μεγάλου περιοριστικού μέτρου για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε ένα πλαίσιο άμβλυνσης της υγειονομικής κρίσης.
Μέχρι σήμερα, η χρήση της μάσκας ήταν επιβεβλημένη στο μετρό, στα λεωφορεία, τα τρένα, τα αεροπλάνα και τα ταξί.
Πρόκειται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το τέλος του τελευταίου μεγάλου περιορισμού λόγω της Covid-19 στο δημόσιο χώρο, μια απόφαση που επικυρώνει το γεγονός ότι η ασθένεια έχει γίνει μια ήσσονος σημασίας υγειονομική και πολιτική ανησυχία περισσότερο από δύο χρόνια μετά αφότου η πανδημία έφθασε στην Ευρώπη.
Πάνω από 147.000 οι νεκροί από κορονοϊό στη Γαλλία
Συνολικά περισσότεροι από 147.000 άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19 στη Γαλλία, χώρα στην οποία το 79,3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου.
Εδώ και κάποιες εβδομάδες, τα κρούσματα και οι νοσηλείες που συνδέονται με την COVID-19 μειώνονται έπειτα από ένα μακρύ χειμερινό κύμα. Και μολονότι η COVID-19 παρέμενε σε υψηλά επίπεδα στις αρχές της χρονιάς, η νόσος είχε ήδη περάσει σε δεύτερο πλάνο ως παράγοντας ανησυχίας και η υγειονομική κατάσταση θίχτηκε πολύ λίγο κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επανεκλέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει σε αρκετές σημαντικές αποφάσεις τους τελευταίους μήνες: τον Μάρτιο δόθηκε τέλος στη χρήση μάσκας, με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και τέλος στο εμβολιαστικό πάσο, το οποίο επέβαλε σε κάποιον να έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 για να μπορεί να έχει πρόσβαση σε πολλά μέρη, όπως τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι.
Ωστόσο ερευνητές τάσσονται κατά ενός υπερβολικού αισθήματος ασφάλειας, προειδοποιώντας ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο, αλλά πιθανότατα δεν έχει τελειώσει, κυρίως έναντι της απειλής ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.
Η γαλλική κυβέρνηση διατηρεί ως εκ τούτου επιφυλακτικό τόνο, μέσω του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η πανδημία «δεν έχει τελειώσει», ότι η χρήση μάσκας εξακολουθεί να «συνιστάται» και ότι μπορεί να ξαναγίνει υποχρεωτική αν το πλαίσιο το επιβάλει.
Οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας έχουν από την πλευρά τους ήδη άρει το βασικό μέρος των περιοριστικών τους μέτρων κατά της COVID-19 και πλέον απομένει εν γένει μόνον η χρήση μάσκας σε ορισμένα μέρη.
Η Ισπανία για παράδειγμα εξακολουθεί να τη διατηρεί υποχρεωτική σε όλους τους χώρους υγείας, τους οίκους ευγηρίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στο Βέλγιο εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική μόνον στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πλέον στην Ιταλία μόνο από τις γειτονικές χώρες της Γαλλίας η χρήση μάσκας παραμένει πιο εκτεταμένη. Πέραν των χώρων που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η Ιταλία εξακολουθεί να την επιβάλλει ακόμη στους κινηματογράφους, τα θέατρα και τις αίθουσες συναυλιών, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο προσωπικό των εμπορικών καταστημάτων και στους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό.