Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα, Μεγάλη τετάρτη, ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο ομιλίας του σε Ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε, παράλληλα, τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει μαζί τους.
«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», είπε συγκεκριμένα ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», συνέχισε ο Ποτουράγιεφ, μιλώντας σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Τις παραπάνω δηλώσεις μετέδωσε το Reuters, το οποίο, σημειώνει, πάντως, πως δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ.
Έγκλημα πολέμου;
Επισημαίνεται πως η Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περιόδους συγκρούσεων, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.
Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – και όχι πόλεμο – και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.
Ένα ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης στις 12 Μαρτίου κατέγραφε τις τοποθεσίες που βρίσκονται 95.909 άτομα που είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σε ολόκληρη τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων και των δύο περιοχών που έχουν αποσχισθεί και τις οποίες η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως ανεξάρτητες οντότητες. Ένα μήνα αργότερα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι «διέσωσε» 138.014 πολίτες από τη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην πολιορκημένη πόλη.
«Ανησυχία» και από τον Ερυθρό Σταυρό
Ο Ποτουράγιεφ είπε ότι ανησυχεί για την τύχη εκείνων των Ουκρανών που λέει ότι εκτοπίσθηκαν στη Ρωσία. «Γνωρίζουμε για τα αποκαλούμενα στρατόπεδα επιλογής για Ουκρανούς πολίτες», σημείωσε ο ίδιος, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, «αυτή είναι μια από τις πιθανές κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον για να βρεθούν αυτοί οι εκτοπισμένοι και να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτούς, στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Αλεξάνδρα Μποϊβιν, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε, από την πλευρά της, ότι η οργάνωση συζητά με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τις δυνατότητες να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.
«Το ερώτημα σχετικά με το αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια αυτή τη στιγμή είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω… αλλά είναι σίγουρα ένα θέμα που εγείρει ανησυχία», είπε στη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.