Την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας αλλά και για τις αναφορές τέλεσης σεξουαλικών εγκλημάτων εξέφρασε κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.
Τα Ηνωμένα Έθνη «έχουν λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
«Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.
Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών.
«Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.
Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.
Αναφορά (και) σε σεξουαλικά αδικήματα έκανε σήμερα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος κατήγγειλε την Τρίτη μια «σκόπιμη εκστρατεία διάπραξης δολοφονιών, βασανιστηρίων, βιασμών» της Ρωσίας στην Μπούκα, την πόλη της Ουκρανίας όπου ανακαλύφθηκαν δεκάδες πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
«Αυτό που είδαμε στον Μπούκα δεν είναι η μεμονωμένη πράξη μιας μονάδας καθαρμάτων. Είναι μια σκόπιμη εκστρατεία για να σκοτώσουν, να βασανίσουν, να βιάσουν, να διαπράξουν φρικαλεότητες», είπε σε δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες των ουκρανικών αρχών στην έρευνά τους για αυτές τις πράξεις, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία και σήμερα το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πως ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εκτελώντας αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι μια «τερατώδης πλαστογραφία» με στόχο τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.
«Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο»
Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, «κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», έχει συνέπειες σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας 1,2 δισεκ. ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στέλνοντας το δικό του μήνυμα, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Η ανάλυσή μας δείχνει πως 74 αναπτυσσόμενες χώρες, με έναν συνολικό πληθυσμό 1,2 δισεκ. ανθρώπων, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων», είπε.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει – τώρα. Χρειαζόμαστε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Όπως είπε, η σύρραξη αυτή συνιστά «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γίνει ποτέ στη διεθνή τάξη και στην αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ειρήνης, που βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Λόγω της φύσης, της έντασης και των συνεπειών της».
«Έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική εισβολή, σε πολλά μέτωπα, ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ουκρανίας, από ένα άλλο, τη Ρωσική Ομοσπονδία – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας – κατά παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε για μία ακόμη φορά.
Η οποία έχει, για τη Μόσχα «πολλούς σκοπούς μεταξύ των οποίων η επαναχάραξη διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μεταξύ δύο χωρών», επέμεινε, αναφερόμενος στο Κρεμλίνο.
«Η ρωσική επίθεση οδήγησε επίσης στον εκτοπισμό τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μήνα μόνο – η πιο ραγδαία αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Γκουτέρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ: «Δεν υπάρχει έγκλημα που να μην το έχει διαπράξει ο Ρωσικός στρατός»
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τον ΟΗΕ να δράσει «αμέσως» απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται από τη Ρωσία στη χώρα του.
Ζήτησε επίσης η Ρωσία να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε «το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
Την παρέμβασή του στο Συμβούλιο συνόδευσε η προβολή του παρακάτω βίντεο το οποίο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες που αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters, AFP