Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».
Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς». Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.
Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει λόγο για περισσότερους από 100 θανάτους στην πόλη του, μεταξύ αυτών 4 παιδιά
Περισσότεροι από 100 θάνατοι καταγράφηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο της Φλωρεντίας, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 παιδιά που έχουν τραυματιστεί, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
«Οι πόλεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν δει πολλές μάχες… στους δρόμους βλέπουμε πολλά πτώματα και ανθρώπινα μέλη», είπε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με έναν Ιταλό διερμηνέα.
Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας είπε, επίσης, ότι 82 πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών στην πόλη.
Ο Κλίτσκο σημείωσε πως η κατάληψη του Κιέβου συγκαταλεγόταν μεταξύ των «βασικών σχεδίων» της Ρωσίας κατά την έναρξη της εισβολής, όμως το σχέδιο αυτό εμποδίζεται μέχρι στιγμής λόγω της ουκρανικής αντίστασης.
«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση ενός εκ των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο και έχουμε καταφέρει να αλλάξουν τους στόχους τους», επισήμανε.
Ο Κλίτσκο απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς πολιτικούς να διατηρήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να μην πιστεύουν τη ρωσική προπαγάνδα, όπως είπε, σχετικά με τον πόλεμο.
«Η αποσταθεροποίηση της χώρας μας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ανέφερε πως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως εάν δεν τον σταματήσει κανείς τώρα, ενδέχεται να στοχοθετήσει την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτόμιρ της Ουκρανίας, που χρησιμοποιούνταν για να τροφοδοτούν τον ουκρανικό στρατό που υπερασπίζεται τα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες ο ρωσικός στρατός έπληξε 42 ουκρανικούς στόχους.
Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά αυτή.