«Θα συνεχίσουμε αύριο», γνωστοποίησε απόψε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ, μέσω ενός tweet του, το οποίο σηματοδοτεί τη λήξη του σημερινού γύρου των συνομιλιών Κιέβου – Μόσχας για την διευθέτηση της κρίσης και τη λήξη του πολέμου, ο οποίος συνεχίζεται για 20η ημέρα σήμερα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης», καθώς «υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις» ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Σίγουρα», ωστόσο, «υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού», τόνισε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

Υποομάδες θα συνεχίσουν τις εργασίες μέχρι την επανάληψη των συνομιλιών αύριο, Τετάρτη (15/3), κατέληξε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Αισιοδοξία στο Κίεβο;

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ihor Zhovkva, οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές» σήμερα.

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της», σημείωσε ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Την τοποθέτηση μετέφερε μέσω του Telegram ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο, λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Ποντόλιακ.

Κρεμλίνο: Δεν κάνουμε προβλέψεις

Είναι πολύ νωρίς, ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη το Κρεμλίνο, για να κάνουμε προβλέψεις για την πιθανή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το έργο είναι δύσκολο και στην παρούσα κατάσταση το γεγονός και μόνο ότι συνεχίζονται είναι πιθανόν θετικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Δεν θέλουμε να κάνουμε προβλέψεις. Περιμένουμε αποτελέσματα».