Μόλις 50 ημέρες παρέμεινε στη θέση της επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Μεοκί του Μεξικό. Εκτελεστές των καρτέλ ναρκωτικών περίμεναν την 38χρονη Ερμίλα Γκαρσία Κινιόνες κοντά στο σπίτι της όπου και τη δολοφόνησαν. Η σορός της βρέθηκε σε δρόμο έξω από την πόλη.

Το δεύτερο θύμα των καρτέλ ήταν ο 41χρονος αρχηγός της αστυνομίας της Σιουδάδ Χουάρες, Άλβαρο Χιλμπέρτο Τόρες Ραμίρες, που δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Οι αρχές ανέφεραν ότι η Γκαρσία δεν είχε δεχθεί απειλές και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ανέλαβε επικεφαλής της αστυνομίας την 10η Οκτωβρίου: οι άνδρες στην πόλη απέφυγαν να αναλάβουν το επικίνδυνο πόστο.

Τον Οκτώβριο, η 20χρονη Μαρισόλ Βάγιες Γκαρσία βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όταν έγινε η μόνη που τόλμησε να αναλάβει την ηγεσία της αστυνομίας σε μια πόλη κοντά στη Χουάρες.

Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι έχουν χάσει το θάνατο σε επεισόδια βίας που αποδίδονται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες μάχονται τόσο μεταξύ τους για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όσο και με τις αρχές.