Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή να συνεχίζεται για 11η μέρα, οι στιγμές που έζησαν οι άμαχοι στο Ιρπίν ήταν συγκλονιστικές. Η Μόσχα έχει καταλάβει σχεδόν όλο τον ουκρανικό Νότο, με την Οδησσό να είναι ο μεγάλος στόχος όπως αναφέρουν αναλυτές στο BBC καθώς έτσι θα αποκλειστεί η πρόσβαση της Ουκρανίας προς την θάλασσα.

Την ίδια στιγμή στην σχεδόν 2ωρη επικοινωνία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «θα πετύχω στους στόχους μου είτε με πόλεμο, είτε με διάλογο».

Η μάχη στο Κίεβο – Live εικόνα από την πρωτεύουσα

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να καταλάβει το Κίεβο από τον βορρά, έχοντας ισχυρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις, με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, να αναφέρει ωστόσο πως τις τελευταίες ώρες έχει υπάρξει μικρό πρόοδος στις ρωσικές επιχειρήσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το BBC αναφέρει ότι αναλυτές σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σημαντικές χερσαίες επιθέσεις σε καμία μεγάλη πόλη, αυτό ίσως να σημαίνει ότι ενδέχεται να έχουν εισέλθει σε μια σύντομη επιχειρησιακή παύση, πριν επανέλθουν δυναμικά στις μάχες.

Βομβαρδισμοί κατά αμάχων στο Ιρπίν

Δύσκολες στιγμές βιώνει το Ιρπίν, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Κίεβο, με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονταν κατά την 11η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, έχοντα ως στόχους ακόμη κι αμάχους.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για θύματα, με τον ΣΚΑΪ να μεταδίδει πληροφορίες για τρεις νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από γέφυρα που ανατινάχτηκε. Η γέφυρα καταστράφηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς στο κέντρο του Κιέβου. Επί επτά συνεχείς ημέρες, η πόλη βομβαρδίστηκε ανηλεώς, καθώς σφίγγει ο κλοιός για την ουκρανική πρωτεύουσα.

Πούτιν: Είτε με διάλογο είτε με πόλεμο θα πετύχω τους στόχους μου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν διαπίστωσε ότι «είναι πολύ αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του», δηλαδή την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας –όπως την αποκάλεσε ο Πούτιν– αλλά και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αιτήματα που είναι «απαράδεκτα για τους Ουκρανούς», σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Πούτιν «αρνήθηκε ότι ο στρατός του βάζει τους αμάχους στο στόχαστρο», σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ. Είπε επίσης ότι είναι ευθύνη των Ουκρανών «να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», με τον Μακρόν να του απαντά ότι «ο στρατός που επιτέθηκε ήταν ο ρωσικός» και ότι «δεν έχει λόγο να πιστέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης και να προστατευθούν οι ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Πούτιν είπε σήμερα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται.

Ερντογάν σε Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουμε δρόμο για την ειρήνη στην Ουκρανία – Η απάντηση του Ρώσου προέδρου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.

Το γραφείο του Τούρκου προέδρου αναφέρει σύμφωνα με το Reuters αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι μια άμεση κατάπαυση του πυρός όχι μόνο θα αμβλύνει τις ανθρωπιστικές ανησυχίες στην περιοχή, αλλά θα δώσει επίσης μια ευκαιρία στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, ανανέωσε την έκκλησή του “ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί”.

Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας».

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Ρωσία θα σταματούσε τη στρατιωτική της επιχείρηση μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει τις μάχες και εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση επρόκειτο να σχεδιαστεί.

Νέο «μπλόκο» στην απομάκρυνση αμάχων στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία, Μαριούπολη

Η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης, που είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, «διεκόπη», ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η ΔΕΕΣ, η οποία είχε ανοίξει την δίοδο.

«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης δεν ήταν εφικτή εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Η πλευρά της Ρωσίας καταγγέλλει πως οι νεοναζί του τάγματος Αζόφ πυροβόλησαν πολίτες που προσπαθούν να φύγουν από τη Μαριούπολη, σημειώνοντας πως υπάρχουν δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες.

Μάλιστα ο ανταποκριτής του OPEN ανέφερε πως την είδηση επιβεβαιώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.