Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε σήμερα την «προκλητική ρητορική» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα, ένα «αποκορύφωμα ανευθυνότητας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μια τέτοια ρητορική «είναι επικίνδυνη, έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους σύγχυσης και πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Ουκρανία ότι θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου στη διπλωματία με τη Ρωσία, αλλά ήταν δύσκολο να δούμε μια διπλωματική πορεία χωρίς στρατιωτική αποκλιμάκωση, δήλωσε.
Σε ένα σχόλιο που απευθυνόταν στον ρωσικό λαό, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και στη Μολδαβία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου στο Βέλγιο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και τη Μολδαβία για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες αύριο, Πέμπτη, και θα κάνει έναν πρώτο σταθμό στις Βρυξέλλες για συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του ΝΑΤΟ προκειμένου να «συζητήσουν την παγκόσμια απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, διευκρινίζει η ανακοίνωση.
Στις 5 Μαρτίου ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με την πολωνική ηγεσία μια «πρόσθετη βοήθεια στο θέμα της ασφάλειας απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Θα ευχαριστήσει επίσης την Πολωνία που υποδέχθηκε με γενναιοδωρία εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από την Ουκρανία και θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο του Πούτιν».
Η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 450.000 Ουκρανούς
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, η Πολωνία έχει δεχθεί περισσότερους από 450.000 Ουκρανούς, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πρόσφατα ότι φοβάται μια ρωσική επίθεση στην Πολωνία, τη Φινλανδία ή τις χώρες της Βαλτικής. Το ΝΑΤΟ έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τα στρατιωτικά του μέσα στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κυρίως στις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία), την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κισινάου, στη Μολδαβία, ενώ δυτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για τον κίνδυνο να δουν την επίθεση της Μόσχας κατά του Κιέβου να επεκτείνεται σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, η οποία δέχεται εισροή Ουκρανών προσφύγων.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η Μολδαβία έχει ένα αυτονομιστικό έδαφος που είναι φιλικά προσκείμενο στη Ρωσία, την Υπερδνειστερία.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου εξελέγη το 2020 με φιλοδυτική ατζέντα.
Ο Μπλίνκεν «θα συζητήσει την υποστήριξη στις προσπάθειες της Μολδαβίας να δεχθεί και να βοηθήσει τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής, το Βίλνιους στις 6 Μαρτίου, στη Ρίγα και το Ταλίν στις 8 Μαρτίου.