Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Νορβηγία και στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της χώρας, αναφέρθηκε στην κρίση της Ουκρανίας, ενώ καυτηρίασε την θέση της Ρωσίας.

«Είμαστε σε μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν και σημείωσε ότι «αυτό είναι υψίστης σημασίας σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Δύσκολοι καιροί στο βαθμό που βλέπουμε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, ασκώντας μεγάλη πίεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας έναν υβριδικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που δημιούργησε αυτή την κρίση παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας κάθε είδους δεσμεύσεις για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι επίσης μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Η Ευρώπη προειδοποιεί για δεύτερο πακέτο κυρώσεων

Σύμφωνα με το Reuters, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να επιβάλει δεύτερο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που θα περιλαμβάνει περιορισμό των εξαγωγών, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα κινηθούν εκτός των ουκρανικών εδαφών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την εισβολή της πέραν των περιοχών που ελέγχονται από αυτονομιστές και οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη (24/2) για να συζητήσουν τις επόμενες ενέργειές τους.

Κομισιόν

Επισημαίνοντας πως η Ρωσία αποφάσισε να κλιμακώσει την κρίση με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα και εισβολή της Ρωσίας σε εδάφη της Ουκρανίας, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την αντίδρασή μας σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις».

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Θα αφορούσε οικονομικές κυρώσεις στον τομέα του εμπορίου, για παράδειγμα περιορισμούς στις εξαγωγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάστηκε εδώ και εβδομάδες το πακέτο κυρώσεων, επομένως υπάρχουν τρόποι για να μπορέσουμε να δράσουμε γρήγορα και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες χώρες».