Σειρήνες συναγερμού ενεργοποιήθηκαν χθες στην Πετρόπολις της Βραζιλίας για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από περιοχές υψηλού κινδύνου της πόλης προτού εκδηλωθούν νέες σφοδρές βροχοπτώσεις. Δύο ημέρες μετά τις καταρρακτώδεις κατακρημνίσεις και τις συνεπακόλουθες τρομακτικές πλημμύρες και κατολισθήσεις οι νεκροί έχουν φτάσει τους 117 ανθρώπους.
Οι κάτοικοι αρκετών συνοικιών της πόλης των 300.000 κατοίκων, σε ορεινή περιοχή 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο ντε Τζανέιρο, κλήθηκαν χθες το απόγευμα, με τις σειρήνες συναγερμού και με SMS, να αναζητήσουν καταφύγιο στα σπίτια συγγενών τους ή σε κέντρα υποδοχής «εξαιτίας του όγκου της βροχής που πέφτει στην πόλη και θα συνεχιστεί, με μέτρια ως ισχυρή ένταση, τις επόμενες ώρες», εξήγησε η τοπική Πολιτική Προστασία.
Τουλάχιστον δύο δρόμοι έκλεισαν και οι κάτοικοί τους απομακρύνθηκαν έπειτα από κατολίσθηση «όγκου βράχων», χωρίς να αναφερθεί κανένας τραυματισμός, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης.
Δρόμοι ποτάμια, παρασύρθηκαν ακόμα και λεωφορεία
Οι νέες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν 48 ώρες αφού οι γραφικοί δρόμοι της πολύ τουριστικής πόλης, άλλοτε θερινού καταφυγίου της βραζιλιάνικης αυτοκρατορικής αυλής, μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης, που κατέστρεψαν σπίτια και παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα και λεωφορεία, κάποια από τα οποία είχαν μέσα ανθρώπους.
Ενώ οι κηδείες θυμάτων διαδέχονταν η μια την άλλη στο δημοτικό νεκροταφείο, διασώστες και εθελοντές συνέχιζαν χθες Πέμπτη να ψάχνουν τους όγκους λάσπης και συντριμμιών με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους ζωντανούς, που όμως αρχίζει να σβήνει όσο περνούν οι ώρες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
«Δυστυχώς, θα είναι δύσκολο να βρούμε επιζήσαντες. Με δεδομένη την κατάσταση, είναι πρακτικά σχεδόν αδύνατον, όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον για να παραδώσουμε τα πτώματα στις οικογένειες. Πρέπει να παίρνουμε πολλές προφυλάξεις, επειδή υπάρχουν ακόμη περιοχές κινδύνου», ανέφερε ο 26χρονος εθελοντής Λουσιάνου Γκονσάλβες, καλυμμένος από λάσπη από πάνω μέχρι κάτω.
Σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής 850 άτομα
Σύμφωνα με τις αρχές περίπου 500 άνδρες της πυροσβεστικής, με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, συμμετέχουν στις έρευνες στα συντρίμμια.
Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι σαφής. Μόλις 41 πτώματα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, είχαν μπορέσει να αναγνωριστούν μέχρι χθες. Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για 116 αγνοούμενους. Η εισαγγελία είχε αναφερθεί σε 35.
Υπαξιωματικός της χωροφυλακής, που συμμετέχει εθελοντικά στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, κατάφερε χθες Πέμπτη να σώσει έναν μικρό σκύλο από τα συντρίμμια σπιτιού ψηλά σε έναν λόφο.
«Ήταν τρομοκρατημένος, προσπάθησε ακόμα και να με δαγκώσει όταν έφθασα εκεί. Υπερασπιζόταν την περιοχή του, ήξερε πως τα αφεντικά του ήταν θαμμένα από κάτω, στη λάσπη», εξήγησε ο αστυνομικός.
Χθες Πέμπτη περίπου 850 άνθρωποι βρίσκονταν σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής, κυρίως δημόσια σχολεία.
Οι χειρότερες βροχές από το 1932
Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και κατόπιν στην Ουγγαρία, αναμένεται να πάει στην Πετρόπολις σήμερα, αφού επιστρέψει στη Βραζιλία, για να επιθεωρήσει από αέρος τις ζώνες που υπέστησαν την καταστροφή.
Στην Πετρόπολις σημειώθηκε μέσα σε μερικές ώρες την Τρίτη βροχόπτωση περίπου ίση σε όγκο με αυτή που κατά μέσον όρο καταγράφεται όλο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία MetSul.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Κλαούντιου Κάστρου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιτόπου προχθές Τετάρτη ότι επρόκειτο για «τις χειρότερες βροχές από το 1932».
Η Βραζιλία έχει δοκιμαστεί αυτή την περίοδο των βροχών από εξαιρετικά φονικά καιρικά φαινόμενα – στις πολιτείες Μπαΐα (βορειοανατολικά), Μίνας Ζεράις και Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά) – που ειδικοί συνδέουν με τις κλιματικές αλλαγές και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Με την κλιματική αλλαγή, ο κίνδυνος ακραίων φαινομένων αυξάνεται, τονίζουν επιστήμονες. Οι βροχές, που συνδυάζονται στη Βραζιλία με τη συχνά ταχύτατη και χωρίς τον προσήκοντα σχεδιασμό αστικοποίηση, ευνοούν τις φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2011, πάνω από 900 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις ορεινές περιοχές της πολιτείας Ρίο ντε Ζανέιρο εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων σε αχανή έκταση που περιλάμβανε την Πετρόπολις και τις γειτονικές πόλεις Νόβα Φριμπούργκο, Ιταϊπάβα και Τερεσόπολις.
Ο απολογισμός των θυμάτων της καταστροφής της Τρίτης έχει ξεπεράσει αυτόν του 2011 στην Πετρόπολις, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 73 άνθρωποι.