Η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα ουκρανικά σύνορα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας.
«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχαλ σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση.
«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.
Επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Μόσχας εξέφρασαν οι υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας και της Αυστρίας
Επιφυλακτικοί τώρα απέναντι στις πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να διεξαχθεί ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με τη Ρωσία.
«Η μόνη διέξοδος από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση είναι μέσω του διαλόγου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και επανέλαβε ότι η βάση για όλες τις συνομιλίες είναι η διατήρηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της δομής ασφαλείας της Ευρώπης. «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τον δρόμο της και είναι δικαίωμα των ανθρώπων σε όλες τις χώρες να ζουν χωρίς τον φόβο του πολέμου», ανέφερε. Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «θετικό δείγμα» τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, «εφόσον τηρηθούν» και τόνισε ότι «θα παρακολουθούμε αν τα λόγια θα ακολουθήσουν οι πράξεις».
Ο κ. Σάλενμπεργκ από την πλευρά του έκανε λόγο για «ανάμεικτα μηνύματα» από τη Μόσχα προς τη Δύση και χαρακτήρισε «θετικό» στοιχείο την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων. Την ίδια ώρα όμως, τόνισε, οι σκέψεις του Κρεμλίνου για αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών είναι αρνητικό στοιχείο. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά.
«Η απόσυρση θα ήταν θετικό μήνυμα αν γινόταν πραγματικότητα. Η αποκλιμάκωση είναι στο χέρι της Ρωσίας», πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ ενός «ανοιχτού, σοβαρού διαλόγου» με τη Μόσχα. «Χρειάζονται δύο για το τανγκό», ανέφερε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της συνεννόησης. «Κάθε κανάλι πρέπει να χρησιμοποιείται προκειμένου να αποτραπεί μια στρατιωτική σύγκρουση», δήλωσε, αλλά σημείωσε και ότι, αν κάτι έχει καταφέρει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτό είναι να ενώσει σε μια άνευ προηγουμένου ομοφωνία την Ευρώπη και τον ελεύθερο κόσμο.
Οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν με κοινές απόψεις και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με την κυρία Μπέρμποκ να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και τον κ. Σάλενμπεργκ να κάνει λόγο για την «αυλή της Ευρώπης» και να χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτη» την ενότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. «Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα γίνουν πεδίο παιχνιδιού για παίκτες εκτός Ευρώπης», προειδοποίησε ο αυστριακός διπλωμάτης.
Ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δώρισε στην ομόλογό του, η οποία φημίζεται ως ποδοσφαιρόφιλη, μια φανέλα της Βέρντερ Βρέμης με την υπογραφή του αυστριακού παλαίμαχου ποδοσφαιριστή Αντρέας Χέρτσογκ, με αποτέλεσμα η κυρία Μπέρμποκ εκ παραδρομής να τον αποκαλέσει «αγαπητέ Αντρέας», ενώ της χάρισε και ένα λεξικό τσέπης με «αυστριακά γερμανικά», διότι, όπως είπε χαριτολογώντας, οι δύο λαοί μιλούν «…σχεδόν την ίδια γλώσσα».
Εκτός από την υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Σάλενμπεργκ συνάντησε στο Βερολίνο τον πρώην Πρόεδρο της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μίχαελ Ροτ.