Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, υπόγειο σε κτήριο του Πανεπιστημίου Yale κρύβει ανατριχιαστικό περιεχόμενο που δεν σταματά να προσελκύει το ενδιαφέρον των φοιτητών.
Εκατοντάδες δοχεία με… εγκεφάλους, διατηρημένους στη φορμόλη, είναι το «σκοτεινό» μυστικό του υπογείου- όχι το μοναδικό όμως. Στο δωμάτιο υπάρχει κάτι πιθανώς ακόμα πιο συναρπαστικό: συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών με κάποιους από τους πρώτους ασθενείς της σύγχρονης χειρουργικής εγκεφάλου.
Οι φωτογραφίες ανήκουν σε ασθενείς του Δρ Harvey Cushing, ενός πρωτοπόρου νευροχειρουργού που τις άφησε στο Yale μετά τον θάνατό του, το 1939, μαζί με την αντίστοιχη «συλλογή» των εγκεφάλων τους.
Οι 10.000 εικόνες ασθενών δημοσιοποιούνται σταδιακά στο πλαίσιο φιλόδοξου σχεδίου για την ψηφιοποίηση ολόκληρης της συλλογής.
Η ταυτότητα των περισσότερων παραμένει άγνωστη και καθώς εξακολουθούν να αποτελούν ιατρικές πληροφορίες δεν μπορεί το όνομα του κάθε ασθενή να δημοσιοποιηθεί. Εντωμεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια να συνδεθούν οι φωτογραφίες με τα ιστορικά και τα δείγματα εγκεφάλων ή όγκων.
Οι ασθενείς φωτογραφίζονται τις περισσότερες φορές με το δεξί τους χέρι στο στήθος επειδή, όπως σημειώνει η Daily Mail, πίστευαν πως η εικόνα των χεριών είναι δείκτης της κατάστασης της υγείας.
Ένας από τους πιο «διάσημους» εγκεφάλους της συλλογής είναι αυτός του Στρατηγού Leonard Wood, φίλου του Θίοντορ Ρούσβελτ, ο οποίος ηγήθηκε στην επέλαση στο λόφο Σαν Χουάν και ήταν κυβερνήτης της Κούβας και των Φιλιππίνων.
Το 1904, στα 40 του, άρχισε να εμφανίζει σπασμούς στο αριστερό πόδι και λίγα χρόνια μετά εντοπίστηκε ένας όγκος στο κρανίο του. Στην πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε το 1910 στο νοσοκομείο Johns Hopkins, ο Cushing αφαίρεσε έναν μεγάλο όγκο που αποδείχθηκε πως ήταν μηνιγγίωμα. Οι σπασμοί σταμάτησαν και ο Wood ξαναβρήκε την κανονική ζωή του.