Η ισπανική Υπηρεσία Διάσωσης στη θάλασσα περισυνέλλεξε τουλάχιστον 300 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά με επικίνδυνα πλεούμενα, με εννέα από αυτούς να κρατιούνται από μια ημιβυθισμένη λαστιχένια λέμβο.
Η υπηρεσία διάσωσης ανέφερε πως δεν γνωρίζει για πνιγμούς σε αυτό το συμβάν που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, σημειώνει ανθρωπιστική οργάνωση.
Η Χελένα Μαλένο, ιδρύτρια της οργάνωσης για την παρακολούθηση της μετανάστευσης Walking Borders, δήλωσε πως 18 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να κάνουν το επικίνδυνο πέρασμα από την Αφρική προς το νησί Λαμπεντούζα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό από ανεξάρτητη πηγή.
Κατά τις ισπανικές αρχές, 319 μετανάστες διασώθηκαν από έξι πλεούμενα, ένα από τα οποία μετέφερε 120 ανθρώπους, και μεταφέρθηκαν στο Λανθαρότε και στην Γκραν Κανάρια.
Πλάνα που μετέδωσε το Reuters δείχνουν δεκάδες ανθρώπους τυλιγμένους με κόκκινες κουβέρτες να φθάνουν πριν από την αυγή στο λιμάνι Αργκινεγκίν με σκάφος διάσωσης και να αποβιβάζονται στην αποβάθρα με τη βοήθεια εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που φορούσαν μάσκες και προστατευτικές στολές.
Δέκα άνθρωποι, περιλαμβανομένης μίας εγκύου και ενός μωρού, διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας, αλλά κανείς τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Ξεπέρασαν τους 4.000 οι άνθρωποι που χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ισπανία
Τα νησιά ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής έχουν γίνει ο κύριος προορισμός των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ισπανία, με έναν πολύ μικρότερο αριθμό να προσπαθεί να διαπλεύσει τη Μεσόγειο προς την ενδοχώρα της Ισπανίας, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Συνολικά, 22.316 μετανάστες έφθασαν παράτυπα στα Κανάρια το 2021, σε σύγκριση με 23.271 το προηγούμενο έτος. Πέρυσι ήταν μία από τις χρονιές που σημειώθηκαν οι περισσότερες διελεύσεις την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με την Walking Borders, περισσότεροι από 4.400 μετανάστες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 205 παιδιά, χάθηκαν στη θάλασσα στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ισπανία το 2021, οι διπλάσιοι και πλέον σε σχέση με το 2020, και οι περισσότεροι αφότου η οργάνωση άρχισε την καταμέτρησή τους το 2018.