Χωρίς να αφήσουν κάποιο ίχνος πίσω τους εξαφανίστηκαν σχεδόν όλοι οι μετανάστες, που έχασαν τη ζωή τους αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα ολλανδικού πανεπιστημίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι αρχές των χωρών της νότιας Ευρώπης βρήκαν τα πτώματα μόλις 3.188 επίδοξων μεταναστών, κατά το διάστημα 1990-2013, ενώ περίπου 1.800 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν ήδη πνιγεί στη Μεσόγειο από τις αρχές του χρόνου.
Οι θάνατοι επίδοξων μεταναστών έχουν αυξηθεί με σταθερό ρυθμό από το 1990 ως το 2000 και παραμένουν έκτοτε σε υψηλά επίπεδα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Ανεπίσημα στοιχεία που κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους έπειτα από την Αραβική Άνοιξη του 2011 φαίνεται ότι έχουν προκύψει από την έκταση που έδωσαν στο φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης, εκτιμά ένας από τους συγγραφείς, ο Τόμας Σπίζκερμπερ.
Μόλις το 40% των πτωμάτων μεταναστών που έχουν βρεθεί από το 1990 έχουν αναγνωριστεί και τα πτώματα που αναγνωρίζονται σπανιότερα είναι εκείνων που προέρχονται από το Αφγανιστάν και τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Free University του Άμστερνταμ, είναι η πρώτη στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν τους καταγεγραμμένους θανάτους σε χώρες της νότιας Ευρώπης προκειμένου να διακριβώσουν πόσοι μετανάστες καταγράφηκε ότι έχασαν τη ζωή τους καθ΄οδόν.
Οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν εκείνοι που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποκαλύφθηκαν με τον χειρότερο τρόπο τον περασμένο μήνα όταν περίπου 900 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο μετά τη βύθιση του αλιευτικού που τους μετέφερε από τη Λιβύη.
Το περιστατικό αυτό προκάλεσε εκκλήσεις για ενίσχυση της αποστολής διάσωσης της Ε.Ε., έπειτα από τον τερματισμό, τον περασμένο χρόνο, της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής Mare Nostrum.
Ο Τόμας Σπίζκερμπερ δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να καταγράφονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη φύση και το μέγεθος των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες.
«Οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία υποστήριζαν ότι αυτού του είδους οι αποστολές ευρείας κλίμακας ενθαρρύνουν τους επίδοξους μετανάστες να επιλέγουν τις θαλάσσιες οδούς οδηγώντας σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Αλλά, έπειτα από το μεγάλο ναυάγιο του Απριλίου, άλλαξαν γνώμη», είπε ο ίδιος.
«Τώρα αφιερώνουν περισσότερα χρήματα σε κάτι για το οποίο πριν από μερικούς μήνες έλεγαν ότι θα προκαλούσε ανθρώπινες απώλειες. Είναι ανεύθυνο να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις χωρίς να διερωτόμαστε αν ισχύουν οι υποθέσεις για τα γεγονότα».
Ο Σπίζκερμπερ έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να θεσπίσουν ένα αρχείο καταγραφής με φωτογραφίες από την ιατροδικαστική υπηρεσία στις οποίες θα φαίνονται διακριτικά όπως τατουάζ, ώστε ο Ερυθρός Σταυρός και άλλοι οργανισμοί να μπορούν να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.
Ενώ η μελέτη επικεντρώνεται στα νότια σύνορα της Ευρώπης, ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν και στοιχεία για μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους διαπλέοντας τη Μαύρη Θάλασσα προς την ανατολική Ευρώπη.