Η Πρίστινα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πρέπει έως τις 21 Μαΐου να λάβει απόφαση για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου του πρώην «Απελεθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» και ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Κάντρι Βεσέλι αναμένει οι τροπολογίες που θα ανοίξουν το δρόμο για την ίδρυση του δικαστηρίου να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα τα ΜΜΕ του Κοσόβου.

Ο κ. Βεσέλι υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πίεση για την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου, αλλά «εταιρική σχέση και συνεργασία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε σαφές μήνυμα στο Κόσοβο όσον αφορά τη συγκρότηση του δικαστηρίου και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία που θα αποδείξει την ωριμότητα της κοινωνίας του Κοσόβου, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές» της Πρίστινας.

Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ίδρυση του δικαστηρίου είναι μία σημαντική αποστολή για το μέλλον του Κοσόβου.

»Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε η διαδικασία να προχωρά και τη θεωρούμε ένδειξη ωριμότητας. Παρ’ ότι είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για λεπτό ζήτημα, η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του Κοσόβου, για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, αλλά και ένα μήνυμα ότι η ατιμωρησία δεν είναι ανεκτή και ότι κάθε έγκλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται» τόνισε η κ. Κοτσιγιάντσιτς.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου είπε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η θεσμική συναίνεση και η συνεργασία με τον διεθνή παράγοντα.

Ο κ. Βεσέλι ανέφερε ότι οι τροπολογίες προς το παρόν εξετάζονται από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής.
«Τηρούμε όλες τις διαδικασίες. Μόλις η Επιτροπή Δικαιοσύνης ανάψει το πράσινο φως θα εντάξουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» της Πρίστινας, η ψηφοφορία για το ειδικό δικαστήριο στα Ηνωμένα Έθνη θα διεξαχθεί πιθανότατα από τις 21 έως τις 25 Μαΐου και γι αυτό η ηγεσία του Κοσόβου ενημερώθηκε ότι θα πρέπει η Βουλή του Κοσόβου μέχρι τότε να υιοθετήσει απόφαση για το ειδικό δικαστήριο.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες εκτός από την αντιπολίτευση και ένα μέρος των βουλευτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το νόμο.

Για την ίδρυση του δικαστηρίου απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής του Κοσόβου.

Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός που απαρτίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου και η Σερβική Λίστα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αν υπέρ της ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου θα ταχθούν 81 βουλευτές.

Ο Χασίμ Θάτσι αναπληρωτής πρωθυπουργός και ένας από τους διοικητές του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», την περίοδο του πολέμου κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της Πρίστινας, διακινούνται φήμες ότι όταν το δικαστήριο συγκροτηθεί θα δικάσει 11 υψηλόβαθμα μέλη του ΑΣΚ, αλλά και θα ερευνήσει και θα εξακριβώσει τα αίτια του θανάτου του πρώτου προέδρου του Κοσόβου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι ο θάνατός του επήλθε με εντολή ξένου παράγοντα.