Η ιταλική βουλή ενέκρινε πριν από λίγο την εκλογική μεταρρύθμιση με 334 ψήφους υπέρ και 61 κατά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία, όπως είχαν ανακοινώσει, ενώ μέρος της εσωτερικής αντιπολίτευσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να καταψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο.
Τα κύρια σημεία του εκλογικού νόμου συμπεριλαμβάνουν την παροχή «μπόνους εδρών» στην πολιτική δύναμη που θα ξεπερνά το 40% των ψήφων στην βουλή, ή την διεξαγωγή δεύτερου γύρου με τα δυο ισχυρότερα κόμματα, το όριο του 3% για την είσοδο πολιτικών δυνάμεων στην βουλή και την επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, οι οποίοι θα εκλέγονται αυτόματα, από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν, πάντως, ότι η ένταση που προκλήθηκε στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, εξαιτίας της επιμονής του πρωθυπουργού Ματτέο Ρεντσι να μπορέσει να εγκριθεί με «διαδικασία εξπρές» η μεταρρύθμιση, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Γερουσία, όπου η πλειοψηφία η οποία στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι οριακή.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα μπει σε ισχύ τον Ιούλιο του 2016, όταν θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση της Γερουσίας. Βάσει του νέου σχετικού νόμου που προωθεί η κυβερνητική συμμαχία, οι γερουσιαστές θα πάψουν να εκλέγονται από τους πολίτες και το σώμα θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.