Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (23/12) ότι οι ηλικιωμένοι που θα εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού θα έχουν αύξηση στη σύνταξή τους για έξι μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, που είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Ο Πετκόφ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία αυτό τον μήνα, δήλωσε ότι κάθε συνταξιούχος Βούλγαρος θα λαμβάνει 75 λέβα (38,39 ευρώ) επιπλέον στη σύνταξή του για έξι μήνες αφού λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19.
Το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους που έχουν ήδη λάβει και αναμνηστική δόση.
Η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού του Πετκόφ ξεκινά επίσης μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πείσει τους Βούλγαρους, που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα εμβόλια κατά της covid-19, να ανοσοποιηθούν, ώστε η χώρα να αποφύγει ένα νέο, θανατηφόρο κύμα της επιδημίας, το οποίο ενδέχεται να την πλήξει ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, όπως προειδοποιεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι να μην πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από covid-19, αλλά και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία, όπως και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι μας που κινδυνεύουν περισσότερο», τόνισε ο Πετκόφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Μόνο το 27% έχει εμβολιαστεί πλήρως
Στη Βουλγαρία μόνο το 27% των ενηλίκων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, σε σχέση με τον μέσο όρο του 68% στην ΕΕ. Η χώρα έχει εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στο μπλοκ.
Ο Πετκόφ εξέφρασε την ελπίδα χάρη σε αυτό το νέο αυτό κίνητρο να εμβολιαστούν περίπου 300.000 Βούλγαροι άνω των 65 ετών ως το τέλος Ιανουαρίου.
Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία 1.463 νέες μολύνσεις και 56 θάνατοι λόγω covid-19. Συνολικά στη χώρα των 7 εκατομμυριων έχουν πεθάνει λόγω επιπλοκών της νόσου 30.359 άνθρωποι.
Παράλληλα τις προηγούμενες 24 ώρες χορηγήθηκαν 16.500 εμβόλια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Όμως πολλοί Βούλγαροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα εμβόλια λόγω της βαθιά εδραιωμένης δυσπιστίας τους προς τους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και των αντικρουόμενων μηνυμάτων των πολιτικών.