Το Χαρτούμ μέχρι σήμερα αρνείται να χορηγήσει θεωρήσεις εισόδου σε ανώτερους Αμερικανούς, Βρετανούς και Γάλλους διπλωμάτες οι οποίοι ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μια διερευνητική αποστολή στο Νταρφούρ, σημείωσαν διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η αποτυχία της κυβέρνησης του Σουδάν να δώσει βίζες στους αναπληρωτές πρεσβευτές στον ΟΗΕ αυτών των τριών κρατών, τα οποία διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το Χαρτούμ επιδιώκει όλο και περισσότερο την αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη και με τα κράτη της Δύσης διότι θέλει η κοινή αποστολή του Οργανισμού και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ, η UNAMID, να τερματιστεί.
Οι πηγές είπαν πως οι διπλωμάτες επιθυμούσαν να επισκεφθούν το Νταρφούρ τον Ιανουάριο και ότι ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα ΗΕ Πίτερ Ουίλσον επρόκειτο να ηγηθεί της διερευνητικής αποστολής. Τότε, η UNAMID δεχόταν έντονες επικρίσεις για τις ανεπαρκείς επιδόσεις της και διότι είχε αποκρύψει πληροφορίες όσον αφορά τη βία εναντίον πολιτών και κυανόκρανων στο Νταρφούρ.
Το Χαρτούμ κατηγορήθηκε παράλληλα ότι παρακώλυσε μια έρευνα του ΟΗΕ όσον αφορά καταγγελίες για ομαδικούς βιασμούς στην επαρχία και προχώρησε στην απέλαση πολλών στελεχών του Οργανισμού.
Οι άλλοι δύο ανώτεροι διπλωμάτες που ήλπιζαν να επισκεφθούν το Νταρφούρ είναι ο Ντέιβιντ Πρέσμαν (ΗΠΑ) και ο Αλεξί Λαμέκ (Γαλλία).
“Το να μην επιτρέπεται σε πρεσβευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να επισκεφθούν το Νταρφούρ δείχνει σε ποιο βαθμό η κυβέρνηση του Σουδάν δεν συνεργάζεται πλέον”, είπε η μία πηγή. «Το Χαρτούμ θέλει η UNAMID να εγκαταλείψει το Σουδάν», πρόσθεσε.
Η τριάδα των διπλωματών συνεχίζει πάντως να ελπίζει πως θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρότι η βία στο Νταρφούρ αναζωπυρώνεται και το Χαρτούμ αξιώνει να φύγει η UNAMID. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν δεν απάντησε κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ένας Βρετανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι ο Ουίλσον σχεδίαζε να ηγηθεί της διερευνητικής αποστολής και πρόσθεσε ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται να ενισχυθούν οι δυνατότητες της UNAMID και να εκτιμηθούν οι κρατούσες συνθήκες για τους περίπου 19.000 κυανόκρανους.
Διπλωμάτες λένε ότι στις διαπραγματεύσεις με τον ΟΗΕ, το Χαρτούμ αξιώνει οι 15.000 κυανόκρανοι να έχουν αποσυρθεί ως τα τέλη του 2015. Η Ουάσινγκτον απορρίπτει το αίτημα αυτό.
Ο Μαξ Γκλάισμαν, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε πως η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η UNAMID έχει ακόμη σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.
«Αντιτιθέμεθα σφόδρα σε κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί ή να τερματιστεί η αποστολή πρόωρα. Έχουμε δει περισσότερες εκτοπίσεις στο Νταρφούρ τον τελευταίο χρόνο από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία της δεκαετούς σύρραξης» αυτής, σημείωσε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής κατηγόρησε ακόμη το Χαρτούμ ότι συνεχίζει να παρακωλύει το έργο της UNAMID καθημερινά.