Εκατοντάδες άνθρωποι, μέσα στον πανικό τους και την προσδοκία τους να σωθούν από το υπερφορτωμένο πλοιάριο που τους μετέφερε στην Ιταλία, συνωστίστηκαν όλοι στη μία πλευρά του όταν είδαν να πλησιάζει ένα σκάφος, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν το δικό τους και να βρεθούν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να πνιγούν οι περισσότεροι από αυτούς.
Οι επιζώντες από την τραγωδία στη Μεσόγειο υποστηρίζουν ότι στο πλοίο που βυθίστηκε σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα επέβαιναν περίπου 500 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και διασωθεί οι 145, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγνοούμενοι –και πιθανότατα νεκροί– ανέρχονται σε τουλάχιστον 350.
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τουλάχιστον το ένα τρίτο των επιβαινόντων ήταν γυναίκες και παιδιά. Την ώρα του ναυαγίου βρίσκονταν μέσα στο πλοιάριο για να προστατευθούν από το κρύο», είπε ο Τζόελ Μίλμαν, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). «Όταν οι άνδρες που ήταν στο κατάστρωμα άρχισαν να ανυπομονούν και να μετακινούνται, καθώς τους πλησίαζε η σωστική λέμβος, το πλοιάριο αναποδογύρισε και νερά κατέκλυσαν το κύτος. Οι γυναίκες και τα παιδιά πέθαναν αμέσως», πρόσθεσε.
Με το νέο αυτό ναυάγιο, ο συνολικός αριθμός των θανάτων παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τις αφρικανικές αρχές για να φτάσουν στην Ευρώπη ανέρχεται στους 900 από τις αρχές του έτους. Το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά την κατάρρευση της έννομης τάξης δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τους διακινητές ανθρώπων ενώ και η καλοκαιρία από το Σαββατοκύριακο και μετά, ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους παράνομους μετανάστες να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου. Η ιταλική Ακτοφυλακή έχει διασώσει τις τελευταίες ημέρες σχεδόν 10.000 ανθρώπους και μόνο την Τρίτη περισυνέλεξε 1.511 σε 12 διαφορετικές επιχειρήσεις της.
Η Ιταλία έβαλε τέλος στην ναυτική επιχείρηση διάσωσης λαθρομεταναστών «Μάρε Νόστρουμ» πέρισυ, κατόπιν πιέσεων από τα αντιμεταναστευτικά κόμματα της χώρας. Την αντικατέστησε μια μικρότερη, ευρωπαϊκή επιχείρηση, η «Τρίτων», που όμως δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
«Δυστυχώς η Μάρε Νόστρουμ δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από μια ισοδύναμη επιχείρηση για τη διάσωση ανθρώπων», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.