Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος προκήρυξε χθες Τρίτη (30/11) το βράδυ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου. Το περιεχόμενο της αναθεώρησης αφορά το κράτος δικαίου και την εκλογή δικαστών και εισαγγελέων.
Οι πολίτες της χώρας θα κληθούν να απαντήσουν, απλά με ναι ή όχι, στο ερώτημα «είστε υπέρ της επικύρωσης νομοθετικής πράξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας;»
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε τις φήμες περί αλλαγής του άρθρου που ορίζει ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Επέμεινε ότι πρόκειται για τροποποίηση άρθρων εκείνων που σχετίζονται με θέματα Δικαιοσύνης.
Δυνάμει του νέου Συντάγματος, η επιλογή δικαστών και εισαγγελέων δεν θα γίνεται πλέον από τη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η εκλογή δικαστών θα γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιου Δικαστών, νέα ανεξάρτητη Αρχή, που θα αποτελείται από 11 μέλη, εκ των οποίων έξι θα εκλέγονται από το δικαστικό σώμα, τέσσερα από την Βουλή – με πλειοψηφία δύο τρίτων – και το ενδέκατο μέλος θα είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εισαγγελείς εξάλλου δεν θα διορίζονται, πλέον, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων. Η σερβική Βουλή, με πλειοψηφία δύο τρίτων, θα καλείται να εγκρίνει τους διορισμούς τους.
Οι τροποποιήσεις αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΕΕ κατά την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Σερβία έθεσε αίτημα αναθεώρησης του Συντάγματος για να υπάρξουν εγγυήσεις ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Δεν θα καταργηθεί το άρθρο για το Κόσοβο
Όμως το άρθρο για το Κόσοβο, που θεωρείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τροχοπέδη για την επίτευξη συμφωνίας με την Πρίστινα, δεν θα καταργηθεί. «Η θέση μας είναι απολύτως σαφής: το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ντάτσιτς.
Κάλεσε, δε, τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες τη 16η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει το δημοψήφισμα αυτό για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.
Προχθές (29/11) η σερβική βουλή υπερψήφισε τροπολογία του νόμου για την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, καταργώντας το κατώτερο όριο συμμετοχής (50%) για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα.