Η πρωτοβουλία 100 LIVES τίθεται σε εφαρμογή σήμερα εκφράζοντας ευγνωμοσύνη στα άτομα και τους οργανισμούς που με τις ηρωικές τους ενέργειες έσωσαν τη ζωή πολλών Αρμενίων στη διάρκεια της Γενοκτονίας που έγινε πριν από 100 χρόνια.
Σκοπός της πρωτοβουλίας 100 LIVES είναι να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα της Γενοκτονίας, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δύναμης της προσφοράς μέσα από τρία βασικά στοιχεία:
– Μαθαίνοντας από το παρελθόν- κάνοντας μια παγκόσμια έκκληση να ακουστούν ιστορίες από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τόσο από την πλευρά των επιζώντων όσο και των ανθρώπων που τους έσωσαν, οι οποίες δεν έχουν ειπωθεί ποτέ και θα βγουν στο φως από το 100LIVES.com.
– Προσφέροντας για το μέλλον- με τη θέσπιση του βραβείου «Aurora Prize for Awakening Humanity». Πρόκειται για ένα νέο διεθνές βραβείο ανθρωπισμού που θα δίνεται σε ανθρώπους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μπορέσουν άλλοι συνάνθρωποί τους να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, και
– Διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον- με την ανάληψη πρωτοβουλιών για έργα που θα εκδηλώνουν ευγνωμοσύνη σε οργανισμούς και σε κοινότητες που έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στη διάσωση πολλών Αρμενίων πριν από έναν αιώνα.
Η πρωτοβουλία 100 LIVES δημιουργήθηκε από τους διεθνής επιχειρηματίες και φιλάνθρωπους, Ruben Vardanyan και Noubar Afeyan και τον ανθρωπιστή Vartan Gregorian, προκειμένου να αναδειχθεί ο αντίκτυπος της Γενοκτονίας των Αρμενίων και πώς αρκετοί από τους επιζήσαντες οι οικογένειές τους συνέχισαν τη ζωή τους με επιτυχία, συνεισφέροντας σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό, τις τέχνες, τον αθλητισμό, τις επιστήμες και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων, 1915 – 1923, έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Περίπου 500.000 Αρμένιοι επιβίωσαν, χάρη στην παρέμβαση ανθρώπων και οργανισμών. Σήμερα υπάρχουν κοινότητες της Αρμένικης διασποράς σε όλο τον κόσμο, από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία.
«Η ανθρωπιά, η γενναιοδωρία, η δύναμη και η αυτοθυσία που επέδειξαν όσοι έσωσαν, τόσους πολλούς Αρμένιους μας υποχρεώνει να πούμε αυτές τις ιστορίες», δήλωσε ο Ruben Vardanyan, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας 100 LIVES. «Τώρα είναι η στιγμή να αναδειχθούν αυτές οι τόσο εκπληκτικές ζωές, να μάθουμε από τα διδάγματα που μας αφήνουν και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα έκαναν.»
Το πρόγραμμα δε θα τιμά μόνο τους επιζήσαντες και αυτούς που τους έσωσαν, αλλά θα θεσπίσει το βραβείο “Aurora Prize for Awakening Humanity” ως κίνητρο για τους σύγχρονους σωτήρες. Κάθε χρόνο θα δίνεται 1 εκατ. δολάρια σε έναν παραλήπτη ο οποίος με τη σειρά του, θα το προσφέρει στον οργανισμό που ορίζει ως πηγή έμπνευσης για τη δράση του.
Το βραβείο Aurora ενώνει κορυφαίες προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός George Clooney, οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης Elie Wiesel και Oscar Arias, η πρώην Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mary Robinson, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας και Επίτιμος Πρόεδρος του International Crisis Group, Gareth Evans, η διεθνούς κύρους υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Hina Jilani , και ο Πρόεδρος της Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης, Vartan Gregorian, που θα συγκροτήσουν την Επιτροπή Επιλογής. Ο κ. Clooney θα απονείμει το πρώτο Βραβείο σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας, στις 24 Απριλίου 2016.
«Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με την πρωτοβουλία 100 LIVES καθώς έχει κοινή αποστολή με το δικό μου ίδρυμα, Not On Our Watch, που στοχεύει αφενός στο να επικεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στις επιπτώσεις των γενοκτονιών και αφετέρου να συγκεντρώσει πόρους προκειμένου να μπει ένα τέλος στις μαζικές κτηνωδίες σε όλο τον κόσμο», είπε ο George Clooney και συνεχίζει, «θα έπρεπε να μας δυσαρεστεί όλους βαθιά το γεγονός ότι εξακολουθούν να συμβαίνουν γενοκτονίες μέχρι και σήμερα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα αυτό το πρόβλημα σε ατομικό, κοινοτικό και κυβερνητικό επίπεδο.»
Ο κ. Clooney θα συνεργαστεί με το διεθνούς φήμης συνήγορο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρο του Αμερικάνικου Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Elie Wiesel, ως συνπροεδρεύων της Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου. Τους προσεχείς μήνες θα γίνουν γνωστά και τα υπόλοιπα μέλη που θα πλαισιώσουν την επιτροπή, παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης.
«Προσωπικά έχω υπάρξει μάρτυρας των καταστροφικών αποτελεσμάτων που επιφέρει μια γενοκτονία, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα», είπε ο Elie Wiesel. «Ωστόσο, αναγνωρίζω την ανθεκτικότητα του ανθρωπίνου πνεύματος». Και καταλήγει, «Πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε τις αξιέπαινες προσπάθειες όλων εκείνων που με τη δράση τους πριν από έναν αιώνα, προσπάθησαν να αποτρέψουν το να συμβούν ξανά τέτοιες κτηνωδίες.»
Το βραβείο Aurora πήρε το όνομά του από την Aurora Mardiganian, η οποία όταν ήταν ακόμη παιδί, έχασε τον πατέρα και τα αδέρφια της στη Γενοκτονία των Αρμενίων κι έγινε μάρτυρας πολλών κτηνωδιών. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες κατάφερε να επιβιώσει και αφιέρωσε τη ζωή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στη διάσημη ταινία με τίτλο «Ravished Armenia» το 1919.
Το βραβείο είναι επίσης εμπνευσμένο από τις χιλιάδες άγνωστες ιστορίες θάρρους και επιβίωσης που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της γενοκτονίας πριν από έναν αιώνα.
«Η προσαρμοστικότητα, η δύναμη, η επιβίωση και η ευγνωμοσύνη είναι χαρακτηριστικά για τα οποία διακρινόμαστε εμείς οι Αρμένιοι, αν και όχι μόνο εμείς. Είναι χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους», σχολίασε ο Noubar Afeyan. «Αναπτύξαμε την ιδέα #BeArmenian #BeAlive για να αποτυπώσουμε τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος, όχι μόνο για τους Αρμένιους, αλλά για όλους».
Στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η πρωτοβουλία 100 LIVES ελπίζει επίσης να ψηφιοποιήσει το έντυπο αρχείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα πολύ σημαντικό έργο, που οι ιδρυτές πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση του ιστορικού αρχείου στους αιώνες και να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων σε αυτό.
«Σήμερα, υπάρχουν λίγοι πλέον επιζήσαντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων μαζί μας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι, καθώς πλησιάζουμε τα εκατό χρόνια από τότε, θα αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να αφήσουμε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση του κόσμου για αυτό που συνέβη πριν από έναν αιώνα», επεσήμανε ο Vartan Gregorian.