Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «πρόκληση» τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Κατά τη συνομιλία του με τον Μακρόν, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στην προκλητική φύση των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους στη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίες ενισχύουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισημαίνει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδειχνε να αναφέρεται στη συμμετοχή αρκετών αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που η Μόσχα είχε δηλώσει, την περασμένη εβδομάδα, ότι «παρακολουθεί» και τις οποίες ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «σοβαρή πρόκληση».
Η τελευταία του κατηγορία διατυπώνεται σε μια συγκυρία αυξανόμενων εντάσεων σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, παρόχθια χώρα της Μαύρης Θάλασσας.
Η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά την προσάρτηση το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας. Τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια, η Ουκρανία βρίσκεται σε σύγκρουση με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική πλευρά της επικράτειάς της.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόσφατη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της παρόχθιας αυτής χώρας της Μαύρης Θάλασσας.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Μακρόν
Στη συνομιλία αυτή με τον Πούτιν σήμερα, ο Μακρόν εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του και τη «βούλησή του να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι ασκεί «καταστροφική πολιτική», επικαλούμενος την «πρόσφατη χρήση από την Ουκρανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή της σύγκρουσης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Η χρήση από την Ουκρανία, τον περασμένο μήνα, τουρκικού μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους κατά των φιλορώσων αυτονομιστών προκάλεσε την οργή της Μόσχας.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 130.000 ανθρώπων.