Στη δημοσιότητα επανέρχεται η υπόθεση με το περιβόητο πανεπιστημιακό πτυχίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια υπόθεση που κρατάει αρκετά χρόνια, καθώς η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά του οποίου ο τούρκος πρόεδρος είναι απόφοιτος, αρνήθηκε προ ημερών εκ νέου να αποκαλύψει πληροφορίες για το πτυχίο του, το οποίο αμφισβητείται εδώ και καιρό στους κύκλους της αντιπολίτευσης.
Τον Απρίλιο που μας πέρασε λοιπόν, το αντιπολιτευόμενο αριστερό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα (HKP) έκανε αίτηση στο πανεπιστήμιο για να λάβει πληροφορίες σχετικά με το πτυχίο-φάντασμα του Ερντογάν.
Η Πρυτανεία του πανεπιστημίου εξέδωσε προ μερικών 24ωρων μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους φοιτητές σε τρίτους, ακόμη και αν είναι στενοί συγγενείς, χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του εν λόγω ατόμου».
«Σύμφωνα με το νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σχετικά με τα έγγραφα και τις πληροφορίες που ζητήθηκαν σε αναφορά που υπέβαλε το HKP», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Ο Ερντογάν φέρεται να σπούδασε, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Aksaray, η οποία έχει μετονομαστεί σε Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Το πτυχίο του υπογράφουν ο κοσμήτορας της σχολής και ο πρύτανης του πανεπιστημίου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Ερντογάν φέρεται να αποφοίτησε το 1981, χρονιά κατά την οποία δεν είχε ιδρυθεί ακόμη το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά και το οποίο ιδρύθηκε το 1982 και προηγουμένως ήταν ένα απλό κολέγιο, με την επωνυμία Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.
Γιατί είναι σημαντικός ο πανεπιστημιακός τίτλος
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτει πτυχίο τετραετούς φοίτησης, που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει κανείς το ύπατο αξίωμα στην Τουρκία, εκείνο της προεδρίας.
Η υπόθεση πάντως αυτή κρατάει χρόνια. Το γραφείο του τούρκου προέδρου δεν παρείχε ικανοποιητική τεκμηρίωση για την αποφοίτησή του και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, ο Ερντογάν δεν προσκόμισε ποτέ του ένα πρωτότυπο αντίγραφο του τετραετούς πτυχίου για να αποδείξει ότι είναι επιλέξιμος για πρόεδρος.
Μάλιστα με απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 18 Ιουλίου του 2014 είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στα αρχεία του πανεπιστημίου μετά το αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα το πρωτότυπο πτυχίο του Ερντογάν. Αν και η απόφαση του δικαστηρίου αναιρέθηκε αργότερα, το πτυχίο εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.
Το HKP, πάντως, η προσφυγή του οποίου στα δικαστήρια τον περασμένο μήνα είχε απορριφθεί, είναι αποφασισμένο να δώσει συνέχεια στο θέμα με νέα προσφυγή στο εφετείο κάνοντας λόγο για μια «αυτοκρατορία φόβου», που έχει επιβάλει ο Ερντογάν.