Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν σήμερα να αποσύρουν τα βαριά όπλα από το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μοιάζει να τηρείται συνολικά, όμως η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα σε δυτικά κράτη και τη Ρωσία συνεχίστηκε.
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε στα όρια της πόλης Αρτεμίβσκ, 55 χλμ. βόρεια του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, περίπου 15 πυροβόλα σε ερπυστριοφόρους ελκυστήρες και δεκάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς να αποχωρούν κατευθυνόμενοι προς δυσμάς, να απομακρύνονται δηλαδή από την πρώτη γραμμή του μετώπου.
«Η Ουκρανία αρχίσει την απόσυρση των πυροβόλων 100 χιλιοστών από τη γραμμή οροθέτησης», κάνοντας το πρώτο βήμα στη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων υπό την επιτήρηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αυτό το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει 24 ώρες και θα ακολουθήσει η απόσυρση των εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών Γκραντ και άλλων βαρέων όπλων, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Ανατόλι Στέλμαχ.
Η έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των βαρέων όπλων, που προβλεπόταν στη συμφωνία Μινσκ 2 η οποία υπεγράφη την 12η Φεβρουαρίου κατόπιν της μεσολάβησης του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, παρόντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποτίθεται ότι θα άρχιζε την περασμένη Κυριακή. Αλλά το Κίεβο μέχρι τώρα διεμήνυε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πριν από την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας.
Πάντως, παρά τη γενική ηρεμία στην ανατολική Ουκρανία, ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε μια «συγκέντρωση εχθρικών στρατευμάτων» κοντά στη Μαριούπολη. Επτά μη επανδρωμένα, τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Μαριούπολη μέσα σε 24 ώρες, είπε ακόμη ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Ένας άλλος δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως άκουσε πυρά αυτομάτων στην πόλη Τσερμαλίκ, 30 χλμ. βορειοανατολικά της Μαριούπολης, όπου οι θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων απέχουν από εκείνες των αυτονομιστών περίπου ένα χιλιόμετρο.
Η σχετική ηρεμία καταγράφηκε, ενώ η Δύση —πρωτίστως οι ΗΠΑ— και η Ρωσία συνέχισαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να κάνει λόγο για «ψεύδη» από μέρους της Μόσχας.
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς προειδοποίησε ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Μαριούπολης θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα σε δηλώσεις που έκανε στη Ρώμη ότι η «οποιαδήποτε κατάληψη εδαφών από μέρους των αυτονομιστών» θα θεωρηθεί «απαράδεκτη», ενώ απαίτησε από τη Ρωσία να αποσύρει «πάνω από χίλια στοιχεία» βαρέος οπλισμού από την ανατολική Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «σημαντικό όλες οι πλευρές να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και να αποσύρουν τον βαρύ οπλισμό» από την περιοχή.
«Η Ρωσία έχει μεταφέρει τους τελευταίους μήνες πάνω από χίλια στοιχεία, οχήματα, πυροβόλα, προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άρματα μάχης» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας και πρόσθεσε ότι «οφείλει να αποσύρει τον εξοπλισμό αυτό και να πάψει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές».
«Κάθε απόπειρα να εξαπλωθεί από εδώ και πέρα η περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές θα αποτελεί μια σαφή παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Και θα είναι απαράδεκτη για τη διεθνή κοινότητα», προειδοποίησε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι έχουν επιστρέψει από τη Ρωσία στην Ουκρανία μετά την κήρυξη της εκεχειρίας την 15η Φεβρουαρίου έχει αυξηθεί.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, ο οποίος παρακολουθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθημερινά κατά μέσον όρο 184 περισσότεροι πολίτες εισέρχονται στη χώρα από όσους φεύγουν από αυτή μέσω των δύο σημείων ελέγχου στα σύνορα, στο Γκούκοβο και το Ντονέτσκ, τα οποία επιτηρεί ο ΟΑΣΕ.
Ο Οργανισμός επιτηρεί τα δύο σημεία διέλευσης από τον Ιούλιο του 2014, παράλληλα με την αποστολή που του έχει ανατεθεί να καταγράφει τις εχθροπραξίες και την εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.
Έπειτα από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των πολιτών οι οποίοι προσέφυγαν στη Ρωσία όταν οι μάχες κλιμακώθηκαν τον Ιανουάριο, «βλέπουμε τη ροή να αντιστρέφεται προς την Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός», είπε μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων ο Γάλλος Πολ Πικάρ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα δύο φυλάκια.
Αυτή η εξέλιξη «συνδέεται με τη βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 15η Φεβρουαρίου, μετά τις συμφωνίες Μινσκ 2 οι οποίες υπεγράφησαν τρεις ημέρες νωρίτερα, μοιάζει να τηρείται τις τελευταίες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η σύρραξη των τελευταίων δέκα μηνών έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.800 ανθρώπους.
Τα φυλάκια τα οποία επιτηρεί ο ΟΑΣΕ στα σύνορα δεν είναι παρά ένας πολύ περιορισμένος δείκτης της κίνησης στα σύνορα, υπογράμμισε ο Πικάρ.
Η εντολή της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Γκούκοβο και στο Ντονέτσκ τερματίζεται την 23η Μαρτίου. Βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με την παράταση και την επέκταση της εντολής αυτής.