Επιστράφηκαν στην Εκκλησία της Κύπρου οι έξι μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα που είχαν κλαπεί κατά την τουρκική εισβολή του 1974, μετά από συντονισμένη συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έξι εικόνες βρίσκονταν στην κατοχή «φιλόκαλης και ευσεβούς οικογένειας» στο Μόναχο της Γερμανίας. Η οικογένεια υποπτεύθηκε την προέλευση των εικόνων και αμέσως επικοινώνησε με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά από ενημέρωση της Εκκλησίας της Κύπρου από το Υπουργείο Εξωτερικών οι εικόνες εξετάστηκαν από βυζαντινολόγους και διαπιστώθηκε επιστημονικά η κυπριακή τους προέλευση.

Όλες οι εικόνες είναι έργα της σχολής αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, που άκμασε στην Κύπρο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.

Πρόκειται για μια μεγάλη εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (1762), δωρεά του Αγίου Παναρέτου Μητροπολίτη Πάφου σε ναό της κατεχόμενης Κύπρου, μια μικρή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αιώνας) από το εικονοστάσιο της Μονής Παναγίας Τοχνίου, μικρή εικόνα του Αγίου Ηρακλειδίου (18ος αιώνας), εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1810), εικόνα της Βαϊοφόρου (18ος αιώνας) και εικόνα της Βάπτισης του Χριστού (1792).