Ο σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, με αφορμή τη χθεσινή Εθνική Γιορτή της Σερβίας, παρασημοφόρησε πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τον αμερικανό γλωσσολόγο και φιλόσοφο Νόαμ Τσόμσκι, επειδή έγραψε ότι η Δύση επέδειξε υποκρισία όταν δεν καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη σερβική ραδιοτηλεόραση το 1999.
Στο Νόαμ Τσόμσκι απονεμήθηκε, εν απουσία του, το Παράσημο της Υπαπαντής του Χριστού, επειδή δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο, στο οποίο παραλλήλισε τη μαζική εκτέλεση των δημοσιογράφων του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo με την επίθεση του ΝΑΤΟ στη σερβική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTS, στην οποία σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι τον Απρίλιο του 1999.
Ο αμερικανός διανοητής έγραψε ότι είναι ένα παράδειγμα υποκρισίας της Δύσης, το γεγονός ότι «δεν έγιναν διαδηλώσεις και δεν υπήρξαν κραυγές οργής, δεν υπήρξαν συνθήματα “Είμαστε η RTS”, ούτε έρευνες για τα αίτια της επίθεσης κατά του χριστιανικού πολιτισμού και της ιστορίας», όταν βομβαρδίστηκε η σερβική ραδιοτηλεόραση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας απένειμε, επίσης, στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Λιούμπισα Ντίκοβιτς το Παράσημο του Λευκού Αετού Μετά Ξιφών, πρώτου βαθμού, για την εξαίρετη συμβολή του στο αμυντικό σύστημα της χώρας και τη διοίκηση και τον έλεγχο των στρατιωτικών μονάδων.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας παρασημοφορήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης από την κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ανθρωπιστικού Δικαίου, με καταγγελίες σε βάρος του Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ότι ως διοικητής της 37ης Ταξιαρχίας του Γιουγκοσλαβικού Στρατού την περίοδο του πολέμου ήταν υπεύθυνος για επιθέσεις σε τέσσερα χωριά στην περιοχή της Ντρένιτσα του Κοσόβου το 1999 και την εκτέλεση τουλάχιστον 69 Αλβανών του Κοσόβου.
Ο Λιούμπισα Ντίκοβιτς αρνείται σθεναρά τις καταγγελίες.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε ότι η Εθνική Εορτή της Σερβίας (15η Φεβρουαρίου) είναι ευκαιρία να επιβραβευτούν οι πιο τολμηροί και επιτυχημένοι άνθρωποι.
«Πίσω από κάθε επιτυχία υπάρχει ένα τεράστιο έργο», επισήμανε και τόνισε ότι, όταν αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των πολιτών που διακρίνονται, αποδεικνύεται ότι η κοινωνία γίνεται πιο επιτυχημένη.
Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς παρασημοφόρησε, επίσης, την δρ. Σμίλια Αβράμοφ, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής, η οποία είχε υποστηρίξει την πολιτική του εκλιπόντος προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του για εγκλήματα πολέμου.
Η κ. Αβράμοφ παρασημοφορήθηκε για τις εξαίρετες υπηρεσίες της στη Σερβία και στους πολίτες της στον τομέα της επιστημονικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Η ομότιμη καθηγήτρια υπογράμμισε ότι για τη Σερβία έχει μεγάλη σημασία ο δρόμος που θα επιλέξει μετά από τη βαθιά κρίση, στην οποία περιήλθε από υπαιτιότητα άλλων.
Μόνον η Σερβία βγήκε ηττημένη στην Ευρώπη, ο σερβικός λαός τεχνητά κατακερματίστηκε, δαιμονοποιήθηκε και του αφαιρέθηκε η κοιτίδα της πνευματικότητας και της ύπαρξής του, επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας απένειμε ακόμη παράσημο στη Νάντα Μίλιτς, κάτοικο της πόλης Κραγκούγεβατς, η οποία έχασε τους τρεις γιους της στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
Παράσημα παρέλαβαν ακόμη η Ομοσπονδία Υδατοσφαίρισης Σερβίας, ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών δρ. Μίομιρ Κόρατς, η συγγραφέας Λούις Μίλερ από τη Βρετανία, η ποδοσφαιρική ομάδα «Βοϊβοντίνα», μετά θάνατον ο Ιταλός αθλητής του τζετ σκι Τσεζάρε Βίσμαρ, ο Ρώσος δραματουργός Νικόλαι Πέτροβιτς Μπουρλιάγεφ, η μεταφράστρια στην ελληνική γλώσσα Ντράγκιτσα Γκάγκα Ρόσιτς καθώς και ηθοποιοί, μουσικοί συνθέτες, δημοσιογράφοι και επίτιμοι πρόξενοι της Σερβίας σε διάφορες χώρες.