Σχεδόν μια 10ετία μετά, η Κυβέρνηση της Ισπανίας επαναφέρει τα επιδόματα ενοικίου. Ωστόσο, το πλάνο της προβλέπει τον περιορισμό τον αριθμό των πολιτών που θα επωφεληθούν απ’ αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τη δημόσια ταμεία, αποκάλυψε η εφημερίδα «El País». Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Σεβίλλη πως θα δοθεί επίδομα 250 ευρώ στους νέους από 18 ως 35 ετών με εισόδημα κάτω από 23.725 ευρώ για δύο χρόνια.
Η βοήθεια, τόνισε η Υπουργός Μεταφορών, Ρακέλ Σάντσεθ, θα φτάσει σε 40 με 50 χιλιάδες πολίτες. Σαφώς μικρότερος αριθμός από τους σχεδόν 600.000 από 18 ως και 35 ετών με χαμηλό εισόδημα που ενοικιάζουν σπίτια στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).
Το μέτρο είχε αρχίσει το 2009 με επίδομα 210 ευρώ. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το έλαβαν περισσότεροι από 167.000 νέοι και το δεύτερο έτος είχε παραπάνω από 300.000 παραλήπτες, παρόλο που προοριζόταν για άτομα ηλικίας 22 ως 30 ετών και με εισόδημα χαμηλότερο από 22.000. Στην εποχή της λιτότητας, η Κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να το καταργήσει.
Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Cero», η Ρακέλ Σάντσεθ, εξήγησε πως το Υπουργείο της διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ για το επονομαζόμενο «bono joven». Εξ ου και οι 40 με 50.000 παραλήπτες. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις πέραν αυτών που ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι εντέλει να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας «απογαλακτισμού» των νέων της χώρας. Επί του παρόντος, οι Ισπανοί φεύγουν από τα σπίτια των γονέων τους σε ηλικία που ξεπερνά τα 29 έτη. Σύμφωνα με την Eurostat ο μέσος όρος που αυτό συμβαίνει στην Ε.Ε. είναι τα 26,4 χρόνια. «Τα μέτρα που παίρνουμε θα αλλάξουμε την προοπτική των νέων και κυρίως τη δυνατότητά τους ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικία», πρόσθεσε η Σάντσεθ. Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους μήπως εξαιτίας του μέτρου αυξηθούν και πάλι τα ενοίκια στην Ισπανία – κι όχι μόνο στις περιπτώσεις των νέων, αλλά συνολικά. Αυτό δήλωσε και η Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα.