Νέο καραβάνι αποτελούμενο από περίπου 300 μετανάστες, πολίτες στην πλειονότητά τους κρατών της κεντρικής Αμερικής αλλά και της Αϊτής, αναχώρησε από την Ταπατσούλα (πολιτεία Τσιάπας, νότιο Μεξικό) με προορισμό τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, καθώς και μερικοί από την Αϊτή και τη Βενεζουέλα, ορισμένοι με παιδιά στα χέρια, άλλοι με βαλίτσες και μπουκάλια με νερό, άρχισαν να βαδίζουν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που συνδέει την Ταπατσούλα με τη Μασατάν.
«Ήρθα μαζί τους επειδή στη χώρα μου με απειλούν ότι θα με σκοτώσουν», εξήγησε νεαρός από την Ονδούρα, ο Ντάργουιν. «Ελπίζω να βρω δουλειά εκεί», είπε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το τέταρτο καραβάνι που αναχώρησε την τελευταία εβδομάδα προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ, παρά την παρουσία μελών της Εθνοφρουράς και της μεξικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης, που προσπαθούν να εμποδίσουν τους μετανάστες να φθάσουν στα σύνορα.
Ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, που συνοδεύουν τους μετανάστες, καταγγέλλουν πως οι μεξικανικές αρχές κάνουν χρήση υπέρμετρης βίας.
Η υπηρεσία μετανάστευσης αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα δύο εργαζομένους της που χτύπησαν μετανάστη.
Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε την Πέμπτη πως έγραψε επιστολή στον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να του θυμίσει πως είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης πολιτών κρατών της κεντρικής Αμερικής.
Ο ΑΜΛΟ έχει προτείνει επανειλημμένα να επεκταθεί ένα πρόγραμμα αρωγής στα κράτη της κεντρικής Αμερικής ώστε να δημιουργηθούν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας στην περιοχή. Έχει επίσης εισηγηθεί να επιτρέπεται σε όσους συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα για τρία χρόνια να εξασφαλίζουν άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.
Καλεί εξάλλου όσους μετανάστες το επιθυμούν να παραμείνουν στο νότιο Μεξικό.
Αυτή την εβδομάδα οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούσαν να φθάσουν με τα πόδια στις ΗΠΑ, με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία.
Το Μεξικό είναι αντιμέτωπο με μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών με κατεύθυνση προς βορρά αφότου ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε πιο ανθρώπινη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μετανάστευσης, κάτι που επανέλαβε όταν επισκέφθηκε το Μεξικό τον Ιούνιο, προειδοποιώντας όμως πως αυτό θα πάρει καιρό.
Οι αρχές του Μεξικού έχουν αναπτύξει πάνω από 27.500 μέλη των ενόπλων δυνάμεών του στα βόρεια και στα νότια σύνορα της χώρας για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων.