Η «επόμενη ημέρα» των τραγικών συμβάντων την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της ΕΕ.
Χθες στο Παρίσι οι υπουργοί Εσωτερικών των έντεκα κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο των ξένων μαχητών (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία), με τη συμμετοχή Αμερικανών και Καναδών αξιωματούχων, συμφώνησαν να ενταθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση του φαινομένου του προσηλυτισμού νέων στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, καθώς και ληφθούν μέτρα για να εμποδιστεί η μετάβασή τους προς τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής. Όπως αναφέρεται στον ειδησεογραφικό ιστότοπο European Voice μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε πως η ΕΕ πρέπει να εντείνει τους ελέγχους επί των Ευρωπαίων πολιτών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Η απόφαση αυτή δεν απαιτεί νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, διευκρίνισε ο ίδιος, αναφέροντας επίσης ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για διαμοίραση των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών που ταξιδεύουν από και προς την ΕΕ. Το θέμα αποτελεί αντικείμενο νομοθεσίας που τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών της – προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ – Λετονίας, ο Ρίτσαρντ Κοζλόβσκις, δήλωσε επίσης ότι πρόθεσή του να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Ο ίδιος προσδιόρισε ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών, την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης νέων μουσουλμάνων, την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και τη βελτίωση της στρατηγικής επικοινωνίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι σκοπεύει να έχει συνομιλίες για το θέμα της καταγραφής των στοιχείων επιβατών με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το συντομότερο δυνατό και τόνισε ότι η ΕΕ «θα πρέπει να εξετάσει τις δυνατότητες για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερο εντοπισμό και παρακολούθηση ορισμένων επιβατών», με βάση κριτήρια που «σέβονται την ομαλή διέλευση των συνόρων, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις απαιτήσεις ασφαλείας». Εξάλλου σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο EurΑctiv, ο απόηχος των γεγονότων στο Παρίσι αποτυπώνεται στα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα στις 09 Ιανουαρίου για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ανάπτυξης που αφορά στην αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες.
Ο Λετονός Υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ανέφερε σχετικά ότι η ΕΕ έχει τα απαραίτητα μέσα να αντιμετωπίσει τα αίτια που οδηγούν σε τρομοκρατικές ενέργειες, εφόσον αξιοποιήσει σωστά τα διαθέσιμα κονδύλια αναπτυξιακής βοήθειας προς τρίτες χώρες.
Δημοσίευμα στον ιστότοπο European Voice, με τίτλο «Οι πυροβολισμοί στο Παρίσι επισκιάζουν την ολομέλεια στο Στρασβούργο», αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ασκείται μεγάλη πίεση στους ευρωβουλευτές ώστε να υποχωρήσουν στο θέμα της νομοθεσίας σχετικά με την ανταλλαγή στοιχείων ονομάτων επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) που λειτουργούν στην Ευρώπη. Μετά τα γεγονότα στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, είναι μάλλον απίθανο οι ευρωβουλευτές να συνεχίσουν να προβάλουν αντίσταση στην πίεση που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, σημειώνει η European Voice.