Ανοιχτές παραμένουν οι πληγές στον Λίβανο, ένα χρόνο ακριβώς μετά την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού. Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, μεγάλος αριθμός αστέγων αποτελούν το βαρύ απολογισμό, ενώ σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα εξακολουθούν να ταλανίζουν τη χώρα.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λιβανέζος – με ελληνικές ρίζες – δημοσιογράφος George Eid (Τζορτζ Ιντ) περιγράφει με τη δική του ματιά όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο χρόνο στην πόλη που αποκαλούνταν κάποτε το «Παρίσι της Ανατολής».
«Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει πολύ δύσκολη έναν χρόνο μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό» σημειώνει. Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Αυγούστου 2020, όταν μια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού συγκλόνισε τον Λίβανο και τον πλανήτη, αφήνοντας πίσω της πάνω από 200 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μια χώρα με ανεπούλωτες έως σήμερα πληγές. Μια πυρκαγιά σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου ήταν η αιτία του ολέθρου αλλά, όπως εξηγεί ο Τζορτζ Ιντ, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες από τη Δικαιοσύνη, όπως θα περίμενε κάποιος, ύστερα από ένα γεγονός που δεν λάβωσε μόνο τα κτίρια σε μια εκτενή γεωγραφική ακτίνα γύρω από το λιμάνι, αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Ο ίδιος και η επίσης δημοσιογράφος σύζυγος του Ράνα επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και να εγκατασταθούν στο Ντουμπάι, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη νεογέννητη τότε κόρη τους, την οποία έχουν επιλέξει να αποκαλούν Ελένη, καταδεικνύοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα. Πίσω τους έχουν αφήσει συγγενείς και φίλους και δεν παύουν στιγμή ν’ αγωνιούν για την καθημερινότητά τους.
Προβλήματα και δυσκολίες – Άνθρωποι έμειναν άστεγοι
«Η κατάσταση κάθε άλλο παρά υποσχόμενη είναι σήμερα στον Λίβανο» λέει ο Λιβανέζος δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας τα πολλά προβλήματα σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας, τις δυσκολίες που εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τη φονική έκρηξη, αλλά και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που βιώνουν οι πολίτες το καυτό φετινό καλοκαίρι, ύστερα από έναν εξίσου δύσκολο χειμώνα.
«Αρκετοί άνθρωποι στη Βηρυτό παραμένουν άστεγοι, ενώ άλλοι προσπαθούν ακόμη να επιδιορθώσουν τις πολύ μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους. Μάλιστα, ύστερα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, ήρθε ένα εξίσου δύσκολο καλοκαίρι, με τις διακοπές ρεύματος ν’ αναγκάζουν πολύ κόσμο να ζει χωρίς κλιματισμό υπό αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Έχουμε δει σκηνές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στα μπαλκόνια, με την ελπίδα να δροσιστούν λόγω της απουσίας κλιματισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Ιντ.
Κι όλα αυτά στη σκιά μιας πρωτοφανούς υποτίμησης της λιβανέζικης λίρας (σ.σ. 1 λίρα είναι περίπου 0,00056 ευρώ), που έχει προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της κοινωνίας και με τον κατώτατο μισθό να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα…
Λαβωμένη παραμένει και η ελληνική συνοικία
Λίγες ώρες μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, πέρυσι, ο Τζορτζ Ιντ μαζί με το συνεργείο του γύρισαν σκηνές από την ελληνική συνοικία της Βηρυτού, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τόπο της καταστροφής και υπέστη μεγάλες ζημιές.
Η έκρηξη «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα κτίρια που είχαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα, όπως η παλιά ελληνική λέσχη (το ελληνικό κλαμπ), εκεί όπου γράφτηκαν ορισμένες από τις πλέον όμορφες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της ελληνικής κοινότητας. Σήμερα, το κτίριο παραμένει λαβωμένο και δεν είναι λειτουργικό, με αποτέλεσμα οι άλλοτε ξέγνοιαστες στιγμές που πέρασαν εκεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας ν’ αποτελούν παρελθόν…
Συγκλονισμένος από τις εικόνες που είχε αντικρίσει από τα πρώτα λεπτά στο πεδίο της καταστροφής, ο Τζορτζ Ιντ είχε καταγράψει μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού που βίωσαν τον τρόμο, θέλοντας έτσι να διασώσει ένα κομμάτι ιστορίας. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού», «περνούν» ιστορίες Ελλήνων που ζουν στη Βηρυτό, μία εκ των οποίων αφορά μια οικογενειακή φίλη του Τζορτζ Ιντ, την Αννούλα Αρμάου, που έχει απομείνει μόνη απ’ όλη την οικογένειά της και την οποία η μοίρα «χτύπησε» βαριά, καθώς έχασε το μάτι της στην έκρηξη. Σήμερα, η Αννούλα Αρμάου ζει μ’ ένα τεχνητό μάτι και με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να έρθει και να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα, αφού η κατάσταση στον Λίβανο είναι πλέον (και) γι’ αυτήν αφόρητη.
Το ντοκιμαντέρ «Το ζεϊμπέκικο της Βηρυτού» είναι διαθέσιμο στο YouTube και αποτελεί ένα είδος συνέχειας του «Kalimera Men Beirut/Καλημέρα από τη Βηρυτό», όπου ο γνωστός δημοσιογράφος κατέγραψε τη ζωή των Ελλήνων στον Λίβανο, τον πόνο και τη χαρά τους.
*Η φωτογραφία είναι αρχείου