Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το ιρλανδικό κοινοβούλιο, την τρίτη ημέρα των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά των νέων αυξημένων τελών για το νερό μια κυβερνητική απόφαση που έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κίνημα, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.
Η Ιρλανδία αναμένεται εφέτος, μετά και την περσινή της έξοδο από το διεθνές σχέδιο διάσωσης, να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης, αλλά το ζήτημα του νερού έχει αγγίξει ένα νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας η οποία εμφανίζεται κουρασμένη από τα χρόνια λιτότητας και απογοητευμένη από την κοινωνικά άνιση οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για πρώτη φορά από την επόμενη χρονιά ένα ετήσιο τέλος στα νοικοκυριά, ως τμήμα του τελευταίου κομματιού του πακέτου λιτότητας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Δουβλίνο για να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κυματίζοντας σημαίες της Ιρλανδίας και κραδαίνοντας πανό που έγραφαν «Φτάνει πια» και «Δεν θα πληρώσουμε εμείς», κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο, ζητώντας αλλαγή της πολιτικής.
«Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να κουβαλούν ήρεμα τα βάρη και βγήκαν στους δρόμους», είπε ένας 45χρονος εργαζόμενος ο οποίος πήρε ρεπό από τη δουλειά του και ταξίδεψε τρεις ώρες με το λεωφορείο από περιοχή της δυτικής Ιρλανδίας έως το Δουβλίνο για να συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με συναδέλφους του και συγγενικά του πρόσωπα. «Πήραμε άδεια, διότι αυτό που γίνεται τώρα εδώ δεν συμβαίνει πολύ συχνά, δεν διαμαρτυρόμαστε αρκετά», συμπλήρωσε.
Με τις οικογένειες να ανησυχούν για τους λογαριασμούς του νερού οι οποίοι φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ, η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη μείωση των σχεδιαζόμενων τελών για το νερό και υποσχέθηκε να τα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα έως το 2019, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε μια χώρα η οποία μέχρι σήμερα και σε αντίθεση με την Ελλάδα, είχε δείξει μικρή αντίσταση στο πρόγραμμα των οδυνηρών περικοπών και στις αυξήσεις των φόρων.
Οι αντιδράσεις και διαδηλώσεις έχουν υπονομεύσει και τα σχέδια για τη μείωση του φόρου εισοδήματος από τον επόμενο μήνα, ένα μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντα Κένι ήλπιζε ότι θα αναπτερώσει τις ελπίδες για την επανεκλογή της το 2016.
Αντ ‘αυτού, το κόμμα Fine Gael του Έντα Κένι υποχώρησε σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην τρίτη θέση με τη δημοτικότητα του να έχει καταρρεύσει στο χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 11 χρόνια «Πιστεύαμε σε αυτή την κυβέρνηση(…), αλλά το νερό είναι μια βασική ανάγκη. Αυτή (η διαμαρτυρία) θα συνεχιστεί μέχρι να έρθουν στα συγκαλά τους», είπε μια ακόμη διαδηλώτρια.