Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε σήμερα την άρση σχεδόν όλων των περιορισμών κατά του κορονοϊού στην Αγγλία παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, λέγοντας , χαρακτηριστικά, «εάν όχι τώρα, πότε;», στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου έγινε διαδικτυακά, καθώς ο ίδιος βρίσκεται σε απομόνωση μετά την επαφή του με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ωστόσο υποστήριξε πως «έρχεται ένα σημείο μετά από τόσους πολλούς που έχουν εμβολιαστεί που περαιτέρω περιορισμοί δεν προλαμβάνουν τις νοσηλείες και τους θανάτους, αλλά απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο».
Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα η «Ημέρα Ελευθερίας» και η νέα περίοδος που σηματοδοτεί η 19η Ιουνίου για τη χώρα να μην αντιστραφούν, όμως παραδέχθηκε πως μία νέα παραλλαγή του Covid θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη μίας νέας αντίδρασης της πολιτείας.
Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον στάθηκε στις εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ – τα οποία άνοιξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας – ανακοινώνοντας πως η είσοδος σε νυχτερινά κέντρα και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται μόνο για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς το αρνητικό τεστ κορονοϊού δεν θα είναι αρκετό, όπως είπε.
«Μπορώ να ανακοινώσω τώρα ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν όλοι οι άνω των 18 ετών θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και με τις δύο δόσεις, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε τον πλήρη εμβολιασμό ως την προϋπόθεση εισόδου στα κλαμπ και σε άλλους χώρους, όπου συγκεντρώνονται μεγάλη πλήθη», είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς δήλωσε πως τα κλαμπ και άλλοι κλειστοί χώροι θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιθανές εκδηλώσεις υπερμετάδοσης», λόγω του κόσμου που βρίσκεται σε στενή επαφή.
Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ανάλογα προαπαιτούμενα για τις παμπ. «Σίγουρα δεν θέλω να δω διαβατήρια για τις παμπ», σημείωσε.
Κατά τ’άλλα, βάσει του σχεδίου χαλάρωσης που είχε εξαγγελθεί και το οποίο ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε απόψε πως θα ισχύει, στο εξής στη χώρα δεν υπάρχουν όρια για το πόσα άτομα μπορούν να συναντηθούν ενώ «τελειώνει» και ο κανόνας για τις αποστάσεις.
Επιπλέον, στο εξής δεν απαιτείται η χρήση μάσκας από το νόμο, αν και υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. νοσοκομεία) και συστάσεις (για χρήση σε μέρη με συγχρωτισμό π.χ.).
Αξίζει να αναφερθεί πως στη Σκωτία τα μέτρα επίσης αλλάζουν, με χαλαρότερα όρια στις συγκεντρώσεις κλπ., ωστόσο οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε καταστήματα και δημόσιες συγκοινωνίες.
Εμβολιασμός για τους κλινικά ευάλωτους 12-15 ετών
Επισημαίνεται πως η Βρετανία θα επεκτείνει τον πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της covid-19 στους ευάλωτους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, οι νέοι ηλικίας άνω των 16 ετών μπορούν να εμβολιάζονται εφόσον είναι κλινικά πολύ ευάλωτοι ή σε υψηλό κίνδυνο λόγω υποκείμενων χρονίων νοσημάτων, κατά το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στο εξής, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα επεκταθεί στα «παιδιά ηλικίας 12-15 ετών που πάσχουν από σοβαρές νευρολογικές αναπηρίες, σύνδρομο Ντάουν, είναι σε ανοσοκαταστολή και με πολυαναπηρίες», δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο υπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό Νάντιμ Ζαχάουι.
Θα αφορά, επίσης, τους 12-17 ετών που βρίσκονται σε επαφή, στο σπίτι τους, με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπλήρωσε, όπως και τους νέους ηλικίας 17 ετών, στους τρεις μήνες πριν από τα 18α γενέθλιά τους.
Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι των Pfizer/BioNTech, που έχει εγκριθεί για τους άνω των 12 ετών από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Αυτή η απόφαση ακολουθεί μια σύσταση της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη να συμβουλεύει την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του προγράμματος εμβολιασμών, που από τον Δεκέμβριο έχει επιτρέψει τη χορήγηση μιας δεύτερης δόσης στο 68,5% του ενήλικου πληθυσμού.
Η επιτροπή δεν συστήνει, προς το παρόν, τον εμβολιασμό των κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ, όμως συνεχίζει να μελετά τα «νέα δεδομένα» και «θα εξετάσει εάν θα συστήσει τον εμβολιασμό κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα σε μεταγενέστερη ημερομηνία».