Η Σερβία τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός καραντίνας για τους Ινδούς που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες. Χιλιάδες ταξιδιώτες από την Ινδία εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι για την είσοδο τους στην Σερβία δεν υπάρχουν απαγορεύσεις ούτε χρειάζεται βίζα και χρησιμοποιούν τη χώρα αυτή για να περάσουν το 14ήμερο καραντίνας πριν ταξιδέψουν για το τελικό προορισμό τους στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική ή την Μέση Ανατολή.
Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου καθημερινά φτάνουν πτήσεις από την Ινδία με επιχειρηματίες, εργάτες που εργάζονται σε κάποιο εργοτάξιο των πλουσίων χωρών της Μέσης Ανατολής, φοιτητές που σπουδάζουν στον Καναδά ή κάποια χώρα της Ευρώπης. Η Σερβία κατατάσσεται επιδημιολογικά στις χώρες χαμηλού ρίσκου και έτσι οι Ινδοί μετά την πάροδο των 14 ημερών διαμονής μπορούν να μεταβούν σε όποια άλλη χώρα επιθυμούν με αρνητικό μοριακό τεστ για τον κορονοϊό, αναφέρει το ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση της Σερβίας εξαιτίας της μαζικής έλευσης των Ινδών υιοθέτησε την 5η Ιουλίου νέο πρωτόκολλο για την είσοδο των ξένων υπηκόων που φτάνουν από χώρες υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι η Ινδία. Έτσι, όλοι οι Ινδοί που φτάνουν στην Σερβία θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού και είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα για διάστημα εφτά ημερών στην διεύθυνση διαμονής που δήλωσαν. Όταν παρέλθει το εφταήμερο έχουν την δυνατότητα να εγκαταλείψουν την καραντίνα αφού υποβληθούν σε νέο μοριακό τεστ, το οποίο θα είναι αρνητικό. Στην πραγματικότητα ωστόσο τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν τηρούνται ενώ είναι ανεπαρκής και ο έλεγχος της καραντίνας από τις αρχές. Έτσι χιλιάδες Ινδοί, οι οποίοι θα έπρεπε να βρίσκονται στα ξενοδοχεία τους, κυκλοφορούν στους δρόμους του Βελιγραδίου, κατακλύζουν τα εστιατόρια, τις καφετερίες, τα κλαμπ, τα ταχυφαγεία, τα εμπορικά καταστήματα.
Οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης, οι καταστηματάρχες, βλέπουν την άφιξη των Ινδών ως οικονομική ένεση για να μειωθούν οι απώλειες εσόδων που είχαν εξαιτίας της πανδημίας. Χρυσές δουλειές κάνουν και τα τουριστικά πρακτορεία της Σερβίας, τα οποία σε συνεργασία με τα ινδικά πρακτορεία οργανώνουν την άφιξη και την διαμονή των Ινδών. Ο ιδιόμορφος αυτός «τουρισμός της καραντίνας» ικανοποιεί τους οικονομικούς παράγοντες, προκαλεί ωστόσο ανησυχία στους επιδημιολόγους.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας δεν ανησυχεί
Η επιδημιολογική κατάσταση στην Σερβία για την ώρα είναι ελεγχόμενη με 100 έως 150 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει εξαπλωθεί και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εντοπίστηκε μόνο σε δύο άτομα, τα οποία έχουν απομονωθεί. Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι στα μέσα Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί «κόλλησαν» στο 50% και η ανταπόκριση στις εκκλήσεις για εμβολιασμό, κυρίως από τους νέους, είναι πολύ μικρή. Εκφράζονται δε φόβοι ότι η άφιξη χιλιάδων Ινδών, οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς, μπορεί να επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει την εμφάνιση του τέταρτου κύματος και την δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού.
Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς δεν φαίνεται να ανησυχεί και επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο για την είσοδο πολιτών που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου προστατεύει αποτελεσματικά. «Υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζονται κατά την είσοδο των Ινδών στη χώρα. […] Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ τα σύνορα σε πολίτες τρίτων χωρών και δεν πρόκειται να το πράξουμε. Δεν μπορούμε άλλωστε να ξεχάσουμε ότι η Ινδία στο άμεσο παρελθόν ανταποκρίθηκε στην έκκληση μας για εμβόλια και μας παρείχε 150.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca, όταν και η ίδια τις είχε ανάγκη. Πιστεύουμε ότι κατά την διαχείριση της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και όχι αποκλεισμοί κάποιων χωρών», επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η ‘Αννα Μπρνάμπιτς, σχολιάζοντας την μαζική έλευση των Ινδών στη Σερβία που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.