Οι αστυνομικοί της Νορβηγίας, που σε γενικές γραμμές είναι άοπλοι, εκτάκτως θα πραγματοποιούν περιπολίες οπλοφορώντας τις επόμενες 4 εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας επίθεσης που έχει κριθεί ως «πιθανή» από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
«Οι ένστολοι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει το έργο της επιτήρησης και της επέμβασης θα είναι οπλισμένοι με πιστόλια, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί», όπως γνωστοποίησε η γενική αστυνομική διεύθυνση της Νορβηγίας.
«Ο λόγος που γίνεται αυτό συνδέεται με την εκτίμηση των κινδύνων από την υπηρεσία αντικατασκοπείας (PST), που υποδεικνύει ότι η αστυνομία και ο στρατός αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατικών ενεργειών» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της νορβηγικής αστυνομίας.
Την 5η Νοεμβρίου η υπηρεσία αυτή είχε εκτιμήσει ότι είναι «πιθανό η Νορβηγία να είναι εκτεθειμένη στην απειλή και σε απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων» τους επόμενους 12 μήνες, αναφερόμενη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν ή απετράπησαν πρόσφατα στον Καναδά, στο Λονδίνο και στην Αυστραλία.
Οι νορβηγικές αρχές εκφράζουν φόβους για την επιστροφή στην χώρα των τζιχαντιστών που έχουν σκληραγωγηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί αφού πολέμησαν στη Συρία. Σύμφωνα με την PST περίπου 60 άνθρωποι που έχουν δεσμούς με τη Νορβηγία έχουν ενταχθεί σε οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία.
«Μπορούμε να πούμε ότι 4 εβδομάδες (η περίοδος που θα οπλοφορούν οι αστυνομικοί) είναι ένα αρκετά βραχύ χρονικό διάστημα, όμως αυτό γίνεται επειδή θα θελήσουμε να προβούμε σε μία νέα εκτίμηση» της κατάστασης σε ένα μήνα, είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άντερς Άνουνσντεν στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
Στη Νορβηγία, μια ειρηνική χώρα που όμως βυθίστηκε στο πένθος το 2011, όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις του ακροδεξιού εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους 77 άνθρωποι, η αστυνομία περιπολεί γενικά χωρίς να φέρει όπλα, αν και οι αστυνομικοί μπορεί να έχουν αποθηκευμένο οπλισμό στον χώρο αποσκευών των οχημάτων τους.
Ο στρατός της χώρας, από την πλευρά του, έδωσε στα στελέχη του την εντολή να μην κυκλοφορούν με τη στολή τους εκτός των ωρών υπηρεσίας.
Στο Διαδίκτυο πολλοί έχουν εκφράσει επικρίσεις εναντίον του σχεδίου να οπλοφορούν οι αστυνομικοί, υπενθυμίζοντας γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, για παράδειγμα την τραγωδία στο Φέργκιουσον, όπου ένας λευκός αστυνομικός σκότωσε ένα νεαρό άοπλο μαύρο στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.