Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ντομινίκ Στρος Καν έχει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σήμερα το απόγευμα, έξι ώρα Ελλάδας. Στόχος της συνάντησης είναι να ενημερωθεί ο διευθυντής του ΔΝΤ για το πρόγραμμα της Γαλλικής προεδρίας στην Ομάδα των 20.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη καθορίσει τους τρείς κυριότερους άξονες για την θητεία του: τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, την καταπολέμηση της αστάθειας των τιμών των πρώτων υλών και τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Οι Γάλλοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και περιέργεια για την παραμικρή δήλωση κατά την συνάντηση αυτή, αφού αντιμετωπίζουν τους δύο άνδρες ως τους πιθανούς αυριανούς αντίπαλους στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο Φράνσ -Ιντέρ ότι σκοπεύει «να δουλέψει σωστά « με τον Πρόεδρο και αναγνώρισε ότι ο Νικολά Σαρκοζί «έχει βάλει τον πήχη ψηλά» για την Ομάδα των 20.

«Καθώς το ΔΝΤ είναι στο κέντρο του μηχανισμού (της οικονομικής και χρηματοδοτικής ρύθμισης) θα πρέπει να μιλούμε και να βλεπόμαστε συχνά για την οργάνωση των συναντήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» εξήγησε ο κ. Στρος Καν.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι δεν έχει «κανένα πρόβλημα» να συνεργασθεί με τον Διευθυντή του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στο ΔΝΤ. «Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τίποτα παραπάνω», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντομινίκ Στρος Καν διευκρινίζοντας ότι η πρόταση για την υποψηφιότητά του έγινε από τους Ευρωπαίους και ο Σαρκοζί ακολούθησε.

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2012 ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα αποφασίσει για την υποψηφιότητά του το φθινόπωρο του 2011, όλοι όμως οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τη νέα κυβέρνηση ήδη τοποθετεί σε παράταξη μάχης τα σημαντικότερα μέλη του κόμματος.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, τον οποίο οι σφυγμομετρήσεις δίνουν νικητή στην περίπτωση που κατέβει με το σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές, αποφεύγει να κάνει την παραμικρή δήλωση για το εάν θα συμμετέχει ή όχι.

Η θητεία του στο ΔΝΤ λήγει το φθινόπωρο του 2011, οι σοσιαλιστές όμως προβλέπουν να επιλέξουν τον υποψήφιό τους, με διευρυμένες εκλογές στα μέλη αλλά και σε συμπαθούντες, στα μέσα του 2011. Αυτό σημαίνει ότι σε δεδομένη στιγμή ο Ντομινίκ Στρος Καν θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε κόμμα και ΔΝΤ.

Καλλιεργώντας την αμφιβολία για το ποιά θα είναι η απόφασή του ο επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε: «Παρακολουθώ με προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία, τόσο τα δημόσια οικονομικά της όσο και τα θέματα της κοινωνικής συνοχής» και συμπλήρωσε σιβυλλικά ότι «το ΔΝΤ καταλαμβάνει όλο μου τον χρόνο».