Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια συνάντησής του χθες Δευτέρα με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ρίβλιν, τον διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησής του στην ασφάλεια του εβραϊκού κράτους είναι «ατσάλινη», τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν «δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα» όσο βρίσκεται εκείνος στην εξουσία, ενώ τόνισε πως αδημονεί να υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον νέο ισραηλινό πρωθυπουργό Ρεουβέν Ρίβλιν.
Στην πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με κορυφαίο ισραηλινό αξιωματούχο αφότου ανέλαβε ο κ. Μπάιντεν είπε πως συζήτησε με τον κ. Ρίβλιν για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο στη δική μου σκοπιά», τόνισε ο αμερικανός αρχηγός του κράτους.
Η συνάντηση έγινε μερικές εβδομάδες αφότου ο Ναφτάλι Μπένετ ανέλαβε νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, εκθρονίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο πλευρές προετοιμάζουν συνάντηση των κ.κ. Μπάιντεν και Μπένετ τις προσεχείς εβδομάδες.
Η συνάντηση σημειώθηκε ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών προκειμένου οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη διεθνή συμφωνία της Βιέννης που υπογράφτηκε το 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, από την οποία απέσυρε μονομερώς τη χώρα του το 2018 ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόοδος είναι βραδεία μέχρι εδώ.
Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής, εναντιώνεται με σφοδρότητα στη συμφωνία, καθώς διατείνεται ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλήσει την ύπαρξή του.
Το Ιράν αρνείται πάντα ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ρίβλιν είπε στον Τύπο ότι άκουσε με «μεγάλη ικανοποίηση» τα σχόλια του Δημοκρατικού προέδρου για το Ιράν.
Ο Ρεουβέν Ρίβλιν, που θα ολοκληρώσει την επταετή θητεία του την 7η Ιουλίου, όταν θα τον διαδεχθεί ο Ισαάκ Χέρτσογκ, κάνει το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου του Ισραήλ. Είναι προγραμματισμένο ακόμη να έχει ακόμη επαφές στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.